166 тренерів з медіаграмотності прокачали свої навички

30.08.2021  

Цього літа Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові) провела максимально корисну програму для підготовки тренерів з медіаграмотності. 

За 5-ть сесій стати сертифікованими тренерами з медіаграмотності змогли 166 осіб, серед яких вчителі, викладачі, журналісти, психологи, громадські діячі й інші. 

Тренерами програми стали:

  • Валерій Іванов, президент Академії української преси, професор, доктор філологічних наук; 
  • Андрій Юричко, медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка; 
  • Олександр Гороховський, медіатренер, керівник фактчек-проєкту “БезБрехні»;
  • Сергій Штурхецький, медіаексперт, кандидат наук з державного управління, доцент; 
  • Тетяна Іванова, медіатренерка Академії української преси, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедрою соціальних комунікацій Маріупольського державного університету.

У результаті навчання учасники:

  • отримали інструменти та необхідні навички для подальшої мультиплікації знань та умінь;
  • дізналися як працювати з різними цільовими аудиторіями; 
  • оволоділи ефективними методиками взаємодії з медіаполем;
  • навчилися технікам успішної комунікації з цільовою аудиторією; 
  • довідалися про головні секрети тренерської майстерності, які ефективно працюють як у офлайн, так і у онлайн-форматі. 

Після навчання тренери проведуть власні заходи, на яких вони поділяться отриманими знаннями та навичками для 30 та більше учасників. 

Валерій Іванов зауважив: «Ми продовжуємо амбітний проєкт по мультиплікації навичок медіаграмотності. Певен, що наші тренери зможуть передати ці знання тисячам громадянам України».  

Андрій Юричко відзначив: «Персональні дані — що це, як це, з цим це? Закон України з однойменною назвою не дає чіткого розуміння. Тому доводиться розбиратися з кожним пунктом інформації окремо. І не забувати, на жаль, що навіть сукупність ззовні простих даних, якщо вона зібрана в одному місці, — може дозволити чітко ідентифікувати людину, без її згоди. Як навчити не робити помилок — робота тренерів АУП та чудової програми з медіаграмотності». 

Сергій Штурхецький прокоментував: «Розкрити тему маніпулятивного впливу медіа - непросте завдання для медіатренера/тренерки будь-якого рівня. Але впевнений, що із цим завданням наші випускники і випускниці впораються з успіхом, бо ще під час тренінгових сесій наші групи демонстрували чудове розуміння того, що таке новина, звідки вона "береться", з яких джерел і чому так по-різному впливає на різні авдиторії. Мені ж пощастило усі п’ять разів навчальних сесій бути, по-суті,  не класичним тренером, а модератором професійної дискусії щодо стандартів, правил створення і відбору новин. Очікую гарних відгуків та власних заходів від наших сертифікованих тренерів і тренерок». 

Тетяна Іванова зазначила: «Під час участі у заході медіатренери отримали покрокову програму проведення тренінгу; пакет методичних розробок з авторськими іграми та вправами; «розпакування» і дебрифинг їх проведення і, звичайно ж, методику проведення тренінгу в змішаному форматі: онлайн і оффлайн, що зняло абсолютно всі сумніви скептиків з приводу можливостей залучення учасників, які працюють в «screen-screen». Canva і Padlet, Kahoot і Renderforest, Wordwall, Jamboard і Mentimeter перетворюють тренінг у воістину казково-навчальне дійство і … “так багато незвичайних речей відбулося останнім часом, що Аліса почала думати, що мало що в житті може бути неможливим" і навіть моя аватарка в форматі 3D snapchat, пританцьовує нам гімн чемпіонів. Тому, впевнена, нашим дорогим учасникам з Алісою важко не погодитися». 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right