02.02.2021  

На вулиці сніг, отже є час провести вечірній час із медіаграмотною користю. Три серіали, які розкажуть, чому новини такі які ми бачимо (а не інші) і як на їхній контент впливають власники, ведучі та журналісти, а також зовнішні та внутрішні скандали, амбіції та принциповість називатися журналістом.

 

Відкриє нашу добірку наш улюблений серіал «Новини» (англ. «The Newsroom» — про роботу вигаданого телеканалу. Випущений у 2012 році.

Дуже ретельно, детально та цікаво зображає процес підготовки інформаційного випуску, перевірки фактів у незалежних джерелах, пошук альтернативних точок зору та боротьба за дотримання журналістських стандартів.

Тут чітко прослідковується думка, що аудиторія — король новини. Вона має право і повинна отримувати лише перевірену, збалансовану, оперативну інформацію, навіть, якщо вона може зашкодити іміджу політиків чи бізнес-інтересам власників.

Практично всі події, описані в роботі вигаданої редакції новин – справжні. Детально описується підготовка і висвітлення новин про вибух нафтової платформи «Deepwater Horizon» в Мексиканській затоці, критичне зростання державного боргу США, вбивство Осами бен Ладена, акцію «Захопи Волл-стріт», кліматичні зміни та справу Едварда Сноудена.

«Ранкове шоу» (англ. The Morning Show) — американський телесеріал 2019 року.

Від вечірніх новин ми переходимо до ранкових шоу. Це теж журналістика, хоча має вою специфіку і більше орієнтується на легкий розважальний контент.

Але серіал робить акцент на залаштункових драмах в медіа. Хто, як, чому контролює контент, ведучих, напрямки програми та що і як має висвітлюватися. Яскраво показані особисті амбіції власників, боротьба за впливовість у верхівках компанії. Аудиторія має споживати те, що дають, а медіа та журналісти – лише інструменти.

На жаль, журналістки, ведучі, гримери, секретарки так само розглядаються у площині власності, якщо хочуть продовжувати працювати в медіа…

Серіал оснований на боротьбі американської телеведучої з сексуальними домаганнями на роботі (за мотивами біографії Гретхен Карлсон).

«Ранкове шоу» стало одним із найдорожчих телевізійних серіалів про медіа.

«Найгучніший голос» (англ. The Loudest Voice) — американський мінісеріал 2019 року, присвячений Роджеру Ейлсу і створеному ним телеканалу Fox News, який вважається рупором республіканської партії в США.

Тепер в центрі уваги людина, яка насправді вирішує все! Серіал розповідає про створення та функціонування телеканалу Fox News, який став одним з найвпливовіших медіа в американській історії, в контексті терактів 11 вересня 2001 року, президентських виборів 2008 і 2012 років, а також сексуальних звинувачень, що поклали кінець кар'єрі медіаменеджера.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right