Розпочався спільний проект АУП та DW Akademie з підготовки тренерів з медіаграмотності

30.03.2017  

27-30 березня 2017 року Академія української преси за підтримки DW Akademie провела перший 4-денний тренінг з підготовки тренерів з медіаграмотності, який відбувся у Києві.

Тетяна Іванова та Валерій Іванов на відкритті тренінгу для тренерів з медіаграмотності

Тетяна Іванова, тренер, медіаексперт, доктор педагогічних наук, професор, керуючий партнер Академії української преси провeла пeршу навчальну сeсію для майбутніх трeнeрів з мeдіаграмотності. Спілкування відбувалося у крeативній та інтeрактивній формі з малюнками, прeзeнтаціями, командною роботою. Учасники отримали цінні поради про тe, що в аудиторії важливо забeзпeчити живe спілкування, працювати з учасниками адрeсно, здійснювати поділ групи. Крім того, зауважила трeнeр, знання психології комунікації, спeцифіки засвоєння інформації, тeхніки маніпуляцій та eфeктивного навчання є обов'язковим для провeдeння заходів. Учасники дізналися про роль інтерактивних методів в процесі проведення тренінгу з медіаграмотності та особистість тренера.

Другого дня в рамках тренінгу з учасниками працював Артем Бабак, тренер з фактчекінгу, редактор, фактчекер в проекті StopFake, який також займається антикорупційними розслідуваннями. У ході другого дня навчання тренер дав учасникам інструменти для перевірки інформації, ознайомив з основними моментами розвитку процесу фейкотворення в Україні та світі й боротьби з цим явищем.

Артем Бабак, тренер з фактчекінгу, редактор, фактчекер в проекті StopFake

Олена Тараненко, медіатренер, завідувач кафедри журналістики Донецького національного університету імені Василя Стуса знайомила учасників з темою маніпуляцій, пропаганди. Які існують види маніпуляцій в сучасних медіа, як медіамеседжі залежать від власника медіа. Тренер окреслила аудиторії медіа та трансформації контенту в залежності від аудиторії. У рамках модуля учасники виконали вправу на декодування інформації, моделювання інформації та на звершення тренінгового дня виробили рекомендації щодо розвитку навичок критичного мислення в процесі сприйняття медіамеседжів.

Тренер Олена Тараненко під час практичного модулю з учасниками

Останнього дня з майбутніми тренерами працював Сергій Штурхецький, медіатренер, журналіст, викладач Національного університету "Острозька академія". Темою дня була інформаційна безпека. Які існують виклики і небезпеки: психологічні, фізичні, фінансові, соціальні тощо. Учасники за допомогою кейсу "Захист електронної пошти" та вправи "Створи пароль" навчилися краще бачити слабкі місця безпеки листування, а також соціальних мереж.

Загалом у трeнінгу взяли участь викладачі, мeнeджeри освіти, студeнти, бібліотeкарі та журналісти (21 учасник).

Академія Deutsche Welle є провідною організацією Німеччини для розвитку міжнародних засобів масової інформації. Консультанти і тренери підтримують вільні і незалежні медіа з 1965 року. Організація пропонує міжкультурні та професійні навчальні семінари, програми і стажування для майбутніх журналістів. DW Академія також розробила магістерську програму «Міжнародні Медіа Студії», яка поєднує у собі навчання з розвитку ЗМІ, управління медіа, журналістики та комунікації.


envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right