Баланс: яким він має бути?!

08.11.2022  

2-4 листопада 2022 року Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела триденний вебсемінар “Інтерактивні форми та методи у процесі викладання журналістських дисциплін”.

Під час заходу тренери разом з учасниками: 

  • визначали основні напрямки розвитку журналістської освіти; 
  • будували модель майбутнього журналіста; 
  • переорієнтували своє навчання та свої навчальні програми на нове покоління  студентів, покоління screen-screen;
  • перетворювали стару рольову модель лектор-ментор на модель наставник-тренер-партнер;
  • а також відпрацьовували різноманітні авторські вправи, ігри, рефлексивні експерименти, мозкові штурми, квізи та ще багато інших методів, які підготували тренери. 

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Цивілізований світ вже давно перейшов до суб’єкт-суб’єктного підходу. Нам треба також виходити з того, що студент є повноправним і активним учасником навчального процесу. Інтерактивні методи в цьому дуже допомагають». 

Медіаекспертка Академії української преси, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету Тетяна Іванова прокоментувала «Чому саме ця тематика стала актуальною для підготовки журналіста майбутнього? Ми вже багато говорили і про журналіста нового типу, який працює в еру постжурналістики. Дискутували про дві рольові моделі «Disseminator» - розповсюджувач інформації та «Investigator» – її дослідник (аналітик). Але, яким має бути викладач, вчитель майбутніх журналістів? Ким він має бути більше… теоретиком чи практиком? Слушною є думка Олени Цинтіли, про те що «сьогодні випускник журфаку справді не готовий до реальної роботи». Тобто для підготовки сучасного журналіста потрібен викладач-практик? Потрібен баланс між теорією та практикою. І найголовніше, цей баланс не обов’язково має бути 50/50. Відсоткове співвідношення цього балансу має відчути сам викладач, його студенти і вся журналістська система освіти загалом»

В цьому календарному році це був крайній вебсемінар на цю тему, але в наступному році у вас буде шанс доєднатися. А поки що запрошуємо вас на інші наші заходи.  Більше інформації Ви знайдете в наших анонсах

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина



#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right