«Будь-яка існуюча позиція повинна бути відображена у ЗМІ» – засновник Громадського телебачення Донбасу Олексій Мацука

01.12.2016  

30 листопада – 1 грудня 2016 року на базі Сумського державного університету пройшов семінар «Стандарти журналістики у висвітленні конфліктів». Учасники – 35 представників регіональних медіа, викладачі та студенти-журналісти. Відкриваючи захід, президент Академії української преси Валерій Іванов наголосив на тому, що найголовнішим  обов’язком журналіста є говорити правду.

Валерій Іванов

«Брехня в журналістиці не має виправдання, навіть якщо ви переслідуєте благі наміри, – наголосив президент Академії української преси Валерій Іванов. – Журналіст, якому не довіряє аудиторія не потрібен суспільству. Світові стандарти журналістики ніхто не відміняв, і ми, в Україні, повинні їх дотримуватися». Валерій Іванов також звернув уваг на відокремленні журналістики від пропаганди: «Журналіст, починаючи просувати пропагандистські кліше припиняє фактично їм бути. Робота журналіста полягає в інформуванні суспільства про факти та події, а не в розповсюдженні фейків та пропаганди».

«Будь-яка існуюча позиція повинна бути відображена у ЗМІ, – заявив засновник Громадського телебачення Донбасу Олексій Мацука, – бо мета журналістів – подавати інформацію такою, яка вона є. Якщо журналіст висвітлює конфлікт, то обов’язково має надавати точки зору обох сторін».

Олексій Мацука (ліворуч) та Валерій Іванов (праворуч)

Андрій Юричко

«Сучасна журналістика вимагає технологічних підходів у донесенні важливої інформації до аудиторії, – підкреслив журналіст, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко. – Інтерактивність та мультимедійність є основою гарної подачі матеріалу, його засвоєння та популярності». Він продемонстрував електронні ресурси, які допомагають швидко працювати з інфографікою, тайм лайнами, інтерактивними картами. Розповів, як створити та зробити  цікаву інформацію загальнодоступною.

Захід проведений Академією української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна за Свободу за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right