Бути реалістами і втілити неможливе. Фінальний захід АУП для найактивніших тренерів з медіаграмотності

18.12.2023  

Чи є ви прихильниками думки, що у світі можливо все, а на «неможливе» просто потрібно більше часу? Ми в Академії української преси є абсолютними реалістами, але протягом останнього півроку, здійснили дійсно неможливе. 

АУП отримала підтримку від Центру медіа та інформаційної грамотності Вільного університету Берліна на реалізацію проєкту підготовки тренерів з медіаграмотності під назвою «Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни як інструмент подолання розриву довіри». 

Навчання успішно завершили 105 тренерів. По запланованих результатах тренери мали провести заходи для 3 000 учасників, тобто своєї цільової аудиторії. Проте вони перевищили результати майже втричі (!) і навчили 9 546 осіб. 

Лідерами, що провели тренінги для найбільшої кількості учасників стали: 

  • Христина Дуда (м. Івано-Франківськ)
  • Юлія Зоря (м. Черкаси)
  • Наталія Третяк (м. Львів)

Фінальна зустріч, що відбулася 12-13 грудня у «Emily Resort» стала важливою локацією для поширення ключової думки: медіаграмотність — це щит для збереження стабільності, а дезінформація може призвести до серйозних наслідків для суспільства. 

«Для 20-ти наших найкращих тренерів ми підготували подорож різдвяною казкою у «Країномедію». Разом рефлексували, обмінювались досвідом, навчались&навчали; гралися&дебрифінгували. Одним словом надихалися на нові виклики, нові проєкти, нові вершини», — відзначила головна тренерка проєкту, медіаекспертка АУП, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету Тетяна Іванова. 

Протягом двох днів учасники заходу «полірували» свої навички у сфері медіаграмотності та обмінювалися найкращими практиками у сфері протидії дезінформації, які в подальшому допоможуть їм навчати українців критично сприймати інформацію та відрізняти правдиву інформацію від фейків.

Однак захід не обмежився лише навчанням. Учасники також мали можливість спілкуватися між собою, ділитися досвідом та створювати мережу колег і партнерів. Вони обговорювали актуальні теми, пов'язані з викликами, що стоять перед сучасним інформаційним простором, особливо в контексті російсько-української війни.

«Важкі часи потребують сильних людей. У тому, що такі люди є у царині медіаграмотності — я переконався під час фінальної зустрічі тренерів. Було надзвичайно приємно слухати розповіді про особливості сприйняття матеріалу різними авдиторіями, знаходити у залі чудові тренерські ідеї та лайфхаки», — зауважив медіатренер проєкту, голова Незалежної медіа-профспілки України Сергій Штурхецький. 

Фінальний захід учасники залишили з новими знаннями та ентузіазмом для подальшої роботи в галузі медіаграмотності та протидії дезінформації. Їхні зусилля та дії сприятимуть створенню інформаційного середовища, де правда і достовірність завжди матимуть перевагу. Нижче думки трійки лідерів цьогорічного етапу. 

  •   «Щоб сформувати критичне мислення інших, потрібно і самому багато аналізувати, розглядати різноманітні точки зору, — переконана Христина Дуда.«АУП допомагає постійно удосконалювати власні медіакомпетентності, щедро ділиться інструментами з розвитку критичного мислення. Беручи участь в багатьох програмах АУП, вдається не тільки почерпнути корисний досвід, отримати методичні поради, а й сформувати власний медіасвітогляд. Тренери допомогли повірити в себе, наважитися активно і творчо впроваджувати медіаосвіту і результат не змусив на себе чекати. Надзвичайно приємно бути однією із 20 лідерів серед тренерів медіаграмотності, проте і дуже відповідально, адже потрібно ставити нові цілі. Але з такою «експертною родиною АУП» думаю, що все вдасться і ця фінальна зустріч-ретрит знаменуватиме новий старт». 
  •   «Зустріч на заході з тренерами та колегами з різних куточків України дала можливість ознайомитись з методами та технологіями, які дозволяють інтегрувати медіаграмотність у закладах освіти на місцях. Педагогів вчать, як вчити медіаграмотності сучасну молодь, колег та удосконалювати власні медіаграмотні компетенції. Тісна співпраця з командою медіаекспертів АУП надає менторську підтримку реалізації проєкту в компоненті післядипломної педагогічної освіти та сприяє поширенню медіаосвіти в Україні, в Черкаській області зокрема», — сказала Юлія Зоря. 
  •   Наталія Третяк зауважили, що завдяки проєкту навчилася пояснювати, як розрізняти достовірні джерела від потенційно маніпулятивних, як виявляти ознаки фейків та пропаганди, і як ефективно аналізувати новинний контент: «Тренінг передбачав використання різноманітних інтерактивних вправ, які допомагали нам краще засвоїти матеріал. Наприклад, учасники тренінгу працювали в групах, обговорювали різні кейси, розв’язували завдання тощо. Це дозволило нам активно включатися у процес навчання та краще розуміти те, що ми вивчаємо. Тренінг допоміг учасникам краще розуміти один одного, навіть якщо у них різні погляди. Це сприяло зближенню людей та зміцненню довіри між нами, оскільки ми краще дізналися один про одного та навчилися розуміти різні точки зору».

Академія української преси продовжує розширювати мережу тренерів з медіаграмотності, і працює задля того, аби зростала кількість громадян, які вміють критично сприймати інформацію та приймати поінформовані рішення в цифровому світі. Вже у новому 2024 році ми продовжимо цю ініціативу. Пам’ятайте «неможливо» — це не про українців! 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right