Чи буде повномасштабна війна з Росією: престур європейських журналістів

17.01.2022  

Андрій Коваленко, Академія української преси

“Чи готова Україна до повномасштабної війни з Росією? Що думає населення? Який бойовий дух у військових?”, — такі питання звучали до представників української влади, військових та мешканців України під час престуру європейських журналістів. Медійники провідних видань Німеччини, Польщі та Франції відвідали столицю України та зону операції об’єднаних сил (ООС) 10-15 січня 2022 року. Візит організований Академію української преси за підтримки Посольства США в Україні.

Що говорить Київ?

Відкрили престур у Посольстві США в Україні, де обговорили із журналістами поточний стан подій в Україні, розповіли про міжнародну допомогу та окреслили наступні кроки для сприяння  вирішення військового конфлікту із РФ. Зустріч відбулася із радниками з питань преси освіти та культури Волтером Браунолером та з політичних питань Девідом Геренбеком.  

У приміщенні Національної спілки журналістів України (НСЖУ) подискутували з головою НСЖУ Сергієм Томіленком щодо особливості роботи журналістів в Україні, ризиків та викликів, з якими щоденно зустрічаються представники українських медіа, в тому числі, у зоні бойових дій.

Український журналіст Микола Семена розповів як у тимчасово окупованому Криму російська влада звинуватила його у сепаратизмі та засудила до заборони займатися журналістикою за співпрацю із «Радіо Свобода».

Член делегації України в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш поділився  своїм баченням роботи у складі групи, питаннями, які активно в ній обговорювалися. Зокрема, щодо питання перебігу пандемії COVID-19 у тимчасово непідконтрольній Україні частині Донбасу. Сергій Гармаш наголосив, що за його інформацією ситуація дуже складна, рівень надання медичних послуг дуже низький та є дефіцит ліків. 

Питання безпеки на Донбасі та кордонах України в цілому обговорювалися з керівником офісу президента Андрієм Єрмаком, який наголосив, що  “принцип «нічого про Україну без України» має бути, й буде збережений.

(фото пресслужби Офісу президента)

Детальніше у матеріалі: https://www.president.gov.ua/news/princip-nichogo-pro-ukrayinu-bez-ukrayini-maye-buti-j-bude-z-72373

Ці ж питання обговорювалися із заступником міністра закордонних справ України Миколою Точицьким. Зокрема, ймовірність посилення збройної агресії РФ проти України. 

Також учасники туру відвідали перший інноваційний парк в Україні UNIT.City та поспілкувались із CEO холдингу UFuture Миколою Тимощуком. Говорили про особливості ведення бізнесу в Україні та запуски нових інвестиційних проєктів. 

Луганська область

У Луганській обласній цивільно-військовій адміністрації відбулась зустріч із головою адміністрації Сергієм Гайдаєм, першим заступником голови адміністрації Олексієм Смирновим та командувачем оперативно-тактичного угруповання «Північ», полковником Дмитром Красильниковим.

Під час  зустрічі з іноземними журналістами Сергій Гайдай наголосив: “Нам потрібна ваша допомога для об’єктивного висвітлення подій на лінії розмежування”. Він також підкреслив, що економічний розвиток області є шляхом до реінтеграції окупованих території. 

«На тимчасово окупованій території упродовж майже восьми років діє пропаганда РФ в традиціях Гебельса. Наші телевізійні сигнали вони блокують, тому єдиним ефективним засобом протидії в цьому питанні є відбудова підконтрольної території Луганщини, – зазначив Сергій Гайдай. – Люди, які перетинають лінію розмежування, бачать в нас швидкі позитивні зміни, зокрема, відновлену інфраструктуру. Потім вони повертаються додому і розповідають про це рідним і близьким. І так щодня – кількість людей, які хочуть, щоб на їх території діяла влада України, де створюють сучасні умови проживання, неодмінно зростає», – повідомляє пресцентр ЛОДА.

Про військово-політичну та безпекову ситуацію у Луганській області поінформував командувач ОТУ «Північ» Дмитро Красильников. Він підтвердив, що в межах відповідальності ОТУ «Північ» за останні п’ять місяців від куль ворожих снайперів загинули шість українських військових, а за останні два місяці зафіксовано 108 випадків порушення режиму припинення вогню.

Прикладом рівня російської пропаганди Дмитро Красильников навів нещодавні події: «Вони постійно звинувачують в порушенні режиму тиші саме українську сторону. Так, протягом 10-11 січня, за даними їх речників, ЗСУ нібито п’ять разів відкривали вогонь. Втім, за звітами СММ ОБСЄ, в ці дні загалом зафіксовано 12 відповідних порушень, 11 з яких ідентифіковано порушеннями незаконними збройними формуваннями, а ще одне не визначено однозначно». 

Більше інформації: http://loga.gov.ua/oda/press/news/nam_potribna_vasha_dopomoga_dlya_obiektivnogo_visvitlennya_podiy_na_liniyi

У рамках престуру учасники побували в розташуванні 24-тої окремої механізованої бригади імені короля Данила, яка виконує бойові завдання в зоні проведення ООС. Журналісти ознайомились із умовами несення служби та ситуацією на передових позиціях українських військових.

Командир бригади полковник Сергій Поступальський  розповів про бойовий шлях підрозділу, який брав участь у визволенні Слов’янська, Сіверська, Лисичанська та інших населених пунктів.

https://www.facebook.com/24th.brigade/posts/2026119494223502

Побувавши на першій лінії розмежування, іноземні журналісти побачили на власні очі наслідки збройної агресії РФ. 

А саме, будинок, який є першою вогневою позицією наших військових.

Донецька область 

З головою Донецької обласної цивільно-військової адміністрації Павлом Кириленком говорили про загрозу загострення вторгнення РФ та розвиток регіону в період війни.

«Тепер, коли Росія вже відверто шантажує НАТО, навіть найвіддаленіші від нашого фронту країни розуміють, що пора давати відсіч. Впевнений, що Збройні сили України мають для цього відповідний досвід та необхідні уміння»,  –  зазначив Павло Кириленко.

Також журналістів цікавить, як вдається розвивати регіон в умовах постійної війни та напруги. За останні роки Донеччина зазнала разючих змін, як з точки зору розвитку інфраструктури, так і з точки зору розвитку громадянського суспільства, підприємництва та національного самоствердження.

Далеко не останню роль у цьому поступі відіграє і допомога західних партнерів, які надають не тільки матеріальну підтримку, але й нематеріальну, яка іноді не менш важлива.

«Переконаний, що ми будемо поглиблювати співпрацю з європейськими союзниками не тільки на економічному ґрунті, але й на інформаційному. Від цього виграють всі»,  –   зазначив Павло Кириленко.

Більше інформації: https://dn.gov.ua/news/golova-doneckoyi-oblderzhadministraciyi-zustrivsya-iz-zhurnalistami-providnih-vidan-nimechchini-franciyi-ta-polshchi

Також, журналісти відвідали Дружківку (Донецька область), побували у музеї  «Дружківська катівня» та поспілкувались із Народним Героєм України Анатолієм Водолазським, який  у самий розпал захоплення Дружківки сепаратистами у 2014 році вийшов в центр міста з українським прапором на акцію протесту. Був затриманий та підданий тортурам. 

У Семенівці, що поблизу Слов’янська, спілкувались із директором Слов’янської міської школи №22 Сергієм Борисенком. Школа була захоплена та перетворена на військову базу незаконних збройних формувань і була повністю зруйнована під час військових дій навесні 2014 і відремонтована після звільнення міста. Сергій Борисенко, розповів про те, як саме захоплювали школу та як  її відновлювали. 

 

Учасник престуру, журналіст видання L’Express (France), Аксель Гільден, зауважив, що такі престури є дуже важливими, адже його учасники на власні очі зможуть побачити, що саме відбувається в Україні.

 

 

Проект «Прес-тури Україною» виконується Академією української преси  за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right