Cтандарти лежать в основі журналістської діяльності, довірі та впливовісті медіа – Валерій ІВАНОВ

31.03.2021  

«Лише дотримання стандартів та постійна перевірка фактів у різних джерелах зберігає довіру до медіа», - вважає професор, доктор філологічних наук, президент АУП Валерій Іванов.

Про професійні медійні стандарти, правила роботи медіа в кризових ситуаціях, досвід та рекомендації міжнародних журналістських організацій Валерій Феліксович розповів студентам кафедри журналістики та філології Сумського державного університету на відкритій лекції про стандарти журналістики. Подія відбувалася 30 березня 2021 року в режимі онлайн-відеозустрічі.

«Перевіряти треба будь яку інформацію, яка надходить журналісту і на основі якої він пише матеріал, ­- вважає Валерій Іванов. ­ ­- Особливо ретельно треба перевіряти офіційні  повідомлення. Хоча, за законодавством, журналіст і не несе відповідальність за поширення недостовірної інформації, якщо вона отримана у письмовій формі від органів державної влади, але тут мова йде, в перше чергу, про відповідальність перед суспільством».

Професор Іванов також акцентував увагу на необхідності мати власні джерела інформації для перевірки фактів.

«Найцінніше, що може мати журналіст за свою кар’єру – це контакти експертів, до яких він може моментально звернутися, щоб отримати підтвердження або спростування фактам, які зараз перевіряються, - рекомендував Валерій Іванов. ­– Цих експертів треба шукати, знайомитися, записувати контакти, підтримувати зв’язки та регулярно консультуватися».

Студентів цікавили випадки порушення журналістських стандартів українськими медіа та як треба реагувати в тій чи іншій практичній ситуації. Наприклад, чи можна вплинути на комерційних мовників та комерційні редакції, які, за скаргами студентів, спонукають своїх кореспондентів до порушення стандартів та журналістської етики при підготовці матеріалів.

На думку Валерія Феліксовича, відповідь на таку поведінку має дати аудиторія та інші журналісти. Наприклад, Комісія з журналістської етики, яка розглядає скарги на порушення журналістських стандартів і дає ґрунтовні роз’яснення та рекомендації.

В свою чергу, журналісти мають привчати аудиторію до високих стандартів і гарної якості своїми матеріалами, вважає професор Валерій Іванов.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right