Деталізація судової реформи в журналістських текстах

03.08.2018  

Вдосконалення судової системи в Україні послугувало мотивом для проведення семінару «Як зрозуміло писати про судову реформу». Захід відбувся 1-2 серпня в Одесі. Організаторами є Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

Як реформа змінить роботу судів і суддів? На кого вплинуть зміни? Що вже зроблено, та що заплановано реалізувати в контексті судової реформи? Ключові позиції щодо компетентного висвітлення цих питань роз'яснювали медіаексперти учасниками заходу.

Президент Академії української преси Валерій Іванов вважає, що перед журналістами постають неабиякі складнощі при висвітленні цієї теми. Адже, реформа передбачає достатню кількість нюансів та кардинальних нововведень: «Давати об’єктивну оцінку та різні точки зору на будь-які судові процеси – пряме завдання журналіста», — зауважив експерт.  

Заступник Голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, адвокат Маркіян Галабала зазначив, що журналіст має розуміти механізми роботи суду, наявність правильно оформлених документів та доказової бази: «Журналіст, не має права ставати на бік однієї із сторін і ставати її адвокатом або обвинувачем».

Зважаючи на зміст реформи медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко озвучив певний рейтинг небезпек, які закріпленні за оптимізацією, наприклад: «Суддя може заборонити відео-,фото зйомку та аудіофіксацію у залі засідання. До того ж, рішення прийняті на закритому засіданні публічно оприлюднюватися не будуть».

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right