Достовірно інформуємо світ про події в Україні: другий міжнародний прес-тур

16.12.2018  

Проект «Прес-тури Україною» реалізовує Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. 11-15 грудня 2018 року ми зустріли ще одну групу  журналістів з Болгарії та Грузії. Міжнародні колеги завітали до Києва, міст Донецької та Луганської областей.

Вся серія прес-турів має на меті показати журналістам з інших країн реальну ситуацію в  Україні та на її Сході, донести суспільні настрої та перспективне бачення експертів з різних галузей. Протягом п'яти днів насичена програма передбачала таку можливість. Де були міжнародні гості та, що змогли додати у свій професійний багаж —  читайте далі.

Учасниками стали:

  • Малхаз Гагуа, газета Rezonance, Грузія;
  • Свєтломіра Гюрова, газета Capital Weekly, Болгарія;
  • Вєроніка Шербанова,вебсайт offnews.bg, Болгарія;

У перший день журналісти-міжнародники відвідали редакцію газети «Дзеркало тижня» та поспілкувалися з її засновником Володимиром Мостовим та заступником головного редактора Сергієм Рахманіним. Далі група завітала до київського офісу «Громадське Телебачення», журналісти якого поділилися своїм баченням професійного висвітлення новин.

Того ж дня, третя зустріч передбачала спілкування з радником Міністра з питань тимчасово окупованих територій, послом України в Хорватії та Боснії і Герцеговині 2010-2017 роках Олександром Левченком. У Міністерстві радник розповів учасникам прес-туру про реальну ситуацію на окупованих територіях та озвучив комплекс дій щодо вирішення конфліктних питань. 

Про захист прав журналістів та специфіку їхньої роботи в Україні, в тому числі у воєнних умовах, розповів голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Після цього, учасники завітали до Верховної  Ради України. Там спілкувались з народними депутатами: Миколою Княжицьким та Віктором Єленським. Народні обранці окреслили питання розвитку культури, релігії в Україні та події, що передували об’єднавчому собору православних церков.

Завершив день візит групи до Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності. Там учасники дізналися більше про події 2014 року від очевидців й оглянули виставку експонатів.

12 грудня 2018 року ми з журналістами вирушили на схід України. Першим чином відвідали школу № 22 Слов’янської міської ради у Семенівці (Донецька область). Школа була повністю зруйнована під час військових дій та відновлена після звільнення міста від бойовиків. Зустріч провів директор школи — Сергій Борисенко.

Після цього, наша зупинка була у кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець», що у Сєвєродонецьку (Луганська область). Спілкувалися на тему розвитку міста, його перспектив, подій, які відбувалися під час окупації бойовиками та після звільнення міста.

Відповіді на запитання давали: керівник кризового медіа-центру Сергій П’ятниця, голова суспільної ради при Севєродонецькій райдержадміністрації Олексій Малеванець, блогер та засновник порталу міста Аріф Багіров та експерт з культурних питань Олег Невениця. Колеги з  кризового медіа-центру провели екскурсію містом для учасників прес-туру, під час якої відвідали Льодовий палац – головний майданчик просвітницьких, культурних і спортивних подій міста.

13 грудня 2018 року міжнародні журналісти мали ряд цікавих зустрічей у Маріуполі. Дізналися про історію міста та розвиток Маріупольського державного університету. Перший проректор університету Олена Булатова  розповіла про міжнародні освітні проекти, та чи впливає конфлікт на Сході на їхню реалізацію. На зустрічі були присутні студенти та викладачі, їхню думку також було почуто.

Випускник університету, а тепер – секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма розповів, що місцева влада докладає зусиль для вирішення проблеми внутрішньо-переміщених осіб, студентів та науково-педагогічних працівників, у рамках програми Ради Європи.

Корисним був обмін досвідом у галузі видання газет з головним редактором місцевої газети «Приазовский Рабочий» Оленою Калайтан. Опісля учасники мали екскурсією містом. 

14 грудня 2018 року  міжнародні гості відвідали Маріупольський судноремонтний завод. Спілкувалися з директором та переконалися, що тут не лише якісно ремонтують пошкоджені кораблі, але й мають усі можливості для будівництва нових. Говорили про співпрацю з міжнародними судновласниками, роботу під час війни та блокади Керченської протоки, залучення фахівців та потенціал виробництва.

15 грудня 2018 року група міжнародних журналістів вже гуляла Києвом. Це якраз був день об’єднавчого собору православних церков. Колегам було цікаво послухати про життя киян, церкви та історичні місця столиці.

Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні долучається до максимально оперативного та правдивого інформування міжнародних колег, стосовно подій в Україні. Давайте з нами і ви! Світ має знати реалії, а не вбирати в себе фейк.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right