«ЕТИКА В МЕДІА КАЗАХСТАНУ: ДІЯТИ НЕ МОЖНА ЧЕКАТИ!» 🇰🇿

24.05.2021  

Медіа-тренерка та експертка Академії української преси Тетяна Іванова ділиться досвідом тренерскої майтерності з колегами з Казахстану.

Медіа-спільнота Казахстану серьйозно зайнялась проблемою журналістської етики та дотримання журналістських стандартів. З цією метою вони розробили базовий документ «Базові принципи медіа в Казахстані». Обговорювати цей документ журналісти і медіа-педагоги будуть в форматі тренінгів і презентацій, а без методичних секретів і педагогіки тренінгу тут не обійтися. Медіа-педагог і тренер Тетяна Іванова проводить серію тренінгів з казахськими колегами на тему такі теми: методика і методологія проведення тренінгу, ораторська майстерність і ділові переговори, мистецтво проведення презентацій.

«ЕТИКА В МЕДІА КАЗАХСТАНУ: ДІЯТИ НЕ МОЖНА ЧЕКАТИ!». Така ділема з розтановкою коми стала темою першого тренінгу Тетяни Іванової для медіа-тренерів Казахстану. Журналісти, медіа-педагоги, створивши документ «Базові принципи медіа в Казахстані», готові йти до студентів, практикуючих журналістів видань, медіа-менеджерам і топам мас-медіа, щоб обговорити актуальну проблему відродження довіри до преси, збереження цільовох аудиторії видань 📰. І шлях тут один – дотримуватися своєї професійної місії – дотримуватися етичних принципів і журналістських стандартів 🧭.

Зрозуміло, що просто лекціями і розмовами тут не обійтися. Потрібно сформувати в учасників мотивацію, позитивну установку і, звичайно ж, навички працювати за стандартами. А тут важлива методика і педагогіка проведення тренінгу.

✅ З чого ми почали? З wow-ефекту). Медіаспільноту Казахстану «прийшов» привітати 16-й президент США Авраам Лінкольн! Зрозуміло, що, живучи в епоху діпфейків, завдання просвіщати і виховувати споживачів інформації стає ще більш актуальним для журналістів.

✅ В результаті знайомства за допомогою інтерактивної дошки Padlet, ми ще раз усвідомили, що, навіть будучи журналістами, є спокуса поплутати ..., де факти, а де – думки). І зрозуміли, що нам потрібна серйозна програма навчання. Спасибі, «дядечко» Jamboard. Без тебе, напевно, вона б не була такою акуратною і барвистою.

✅ А далі? А далі ми задалися питанням: а що й у кого ми будемо формувати? І яка, вона особистість журналіста, який працює за стандартами? Все «по поличках» нам розклала «господиня» Canva.

✅ Старий друг Kahoot повеселив нас вікториною «Kahootно-казкові стандарти». Ну, а весело перевірив і підсумував, пройдений на тренінгу матеріал мультяшний Renderforest.

✅ Безсумнівно, «стандарти дотримуватися – професіоналізм свій стверджувати!» Тренінг організований за підтримки https://ru.internews.kz

В якості консультанта на цьому тренінгу Тетяні Івановій допомагав автор першого в Україні підручника «Журналістська етика», президент Академії української преси Валерій Іванов. Його поради, досвід і професійні кейси були «родзинкою» цього тренінгу.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right