Fake is… вірити, що російська армія непереможна

18.09.2023  

Десятиліттями росія поширювала по всьому світу інформацію про свою найпотужнішу армію, новітні розробки та зброю, якій немає рівних, купу техніки, професійний військовий потенціал тощо. Це все були складники російської пропаганди,  яка є частиною комплексної «військової операції», гібридної війни. Безпосередньо за її допомоги рф намагалася створити враження, що вона є однією з найважливіших світових держав, з якою всі змушені рахуватися, і має абсолютне право диктувати іншим свої правила і діяти виключно у своїх стратегічних інтересах. Але ця ілюзія розпаласяу лютому 2022 року, коли стало зрозуміло, що велич російської армії – уявна.

Усе почалося багато років тому. «Щойно розпочавши виконання обов'язків голови держави, володимир путін 31 грудня 1999 року вилетів на Північний Кавказ, де велися масштабні військові дії. Таким чином, відразу було позначено один із пріоритетних напрямів путінської політики – підтримка збройних сил», – написав російський «КоммерсантЪ» у своєму описі військової реформи, яку провів її головний ідеолог – путін.

Звітуючи в 2006 році перед федеральним зібранням про успіхи, очільник рф виділив два основні вектори: комплектування армії та її оснащення, зокрема міжконтинентальними балістичними ракетами та підводними ракетоносцями. Відтоді широкі маси дізналися про «Калібри», «Тополь-М», танки «Армата», торпеду «Посейдон», яку росіяни донині називають зброєю судного дня і яка нібито здатна потопити Британію, та інше озброєння, якому «аналогов нєт». І саме відтоді словосполучення «аналогов нєт» стало основним елементом військового піару росії.

У 2018 році путін зробив велику презентацію, на якій розповів про зброю, якої немає ніде у світі, крім росії. Пропаганда військової технологічної переваги та наявності надсучасної зброї перетворилися на інформаційну зброю кремля, як результат – з’явився наратив про могутність і непереможність російської армії. Де-факто – брехня світового масштабу, до якої росія вдається постійно. Так було і тоді, напередодні 2022-го, коли вона стягувала військову техніку до кордонів України, а з її рупорів повсюдно переконували: «Якби росія хотіла, давно напала б».

Москва й зараз поширює наративи про новітні зразки високоточної техніки та ракет, аби підкреслити своє лідерство в перегонах озброєнь і переконати світ у відновленні своєї значущості. Проте через провал путіна та його армії на війні в Україні, дещо змінила тактику і тепер прикриває їх «жестами доброї волі» у спробі виправдатися, чому досі не знищила Україну. Приміром, тому що путін не хоче вбивати християн. Або тому, що він дбає про цивільних і наносить удари виключно по військових і центрах ухвалення рішень. Тому, що росія бореться з об'єднаним проти неї Заходом і це не так просто.

Образ непереможних збройних сил рф нині вибудовують за допомогою створення фейкових новин з поля бою, де окупанти ніби масово знищують українських військових і західну техніку, а себе проявляють як військо героїв. У такий спосіб пропагандисти намагаються замовчати власні втрати та знецінити успіхи Збройних Сил України. Їхня мета – переконати і українців, і світ, що Україні не виграти цю війну.

Фейк 1. Армія росії непереможна, бо її зброя на десятиліття випереджає закордонні аналоги

Російська пропаганда безперестанно виплескує неймовірно потужний потік дезінформації, аби вибити з-під ніг аудиторії об'єктивну реальність, де замість підготовлених резервістів – проблеми із забезпеченням військовослужбовців їжею, одягом та спорядженням, а замість «найкращого танка у світі» Т-90М «Прорив» або непереможної «Армати»розконсервовані старі радянські Т-54 і Т-55. І це вже не кажучи про неспроможність поповнювати (виробляти) техніку без західних компонентів.

Півтора року повномасштабної війни росії проти України показали, що світ переоцінив можливості російської армії. Ми так і не побачили якісного “стрибка” у військовій техніці на полі бою, про який багато років говорили пропагандисти. Проте вони не відмовляються від наративу «аналогов нєт» і продовжують його щедро підживлювати. В основному це робиться за допомогою т.з. військових експертів і аналітиків.

Так, ледь не щодня у росЗМІ з'являються коментарі сценариста, письменника і полковника у відставці Віктора Літовкіна, який позиціонує себе військовим експертом або оглядачем. Перманентно він просуває тези про переваги російської техніки порівняно із західною, а відтак – надає основу пропагандистам для генерації контенту.

Приміром, пенсіонер переконує, що західний Leopard набагато гірший за будь-який російський танк, а натовці, зокрема американці, ніколи не воювали з противником, рівним їм за силою, озброєннями тощо.

«…[багато] танків Leopard знищено нашими стрільцями, нашими пілотами, пілотами вертольотів. Американці бояться відправляти свої Abrams, бо розуміють, що їх теж знищить російська артилерія, російські вертольоти і російські війська. Гаубиці М777 взагалі «хрінь». Вони не витримують інтенсивності обстрілу. Ну і так далі. Можна перерахувати багато видів військової техніки, яка показала себе, м’яко кажучи, не найкращим чином на території України», – сказав він пропагандистському Sputnik International.

Те, що «експерт» називає «хрінню», насправді – високоточна й ефективна зброя, за допомогою якої українські бійці нищать окупантів на передовій. Один із прикладів ефективності гаубиць – знищена переправа рашистів і близько 70-ти одиниць ворожої техніки. У Збройних Силах України кажуть, М777 перевершує більшість зразків ствольної артилерії окупантів.

Скриншот із відео «Американські гаубиці М777 в дії» на офіційному YouTube-каналі Збройних Сил України

Анонсувалось, що цьогоріч армія рф отримає нову військову техніку. Зокрема, пускові установки з міжконтинентальними балістичними ракетами «Ярс», «Авангард» і «Сармат», стратегічні ракетоносці Ту-160, атомний підводний крейсер, підводні та надводні кораблі. І, звісно, ракети «Кинжал» – ті самі, які протягом багатьох років зображувались кремлівською пропагандистською машиною як високоточна, гіперзвукова, непереможна зброя, що символізує перевагу росії у військових технологіях. Мовляв, жодні комплекси ППО не здатні перехопити «кинжал» через його надшвидкість. Але українці довели протилежне, і не раз. Збиття Україною ракети Х-47 «Кинжал» американською системою Patriot вкотре доводить перебільшеність заяв кремля про начебто невразливість і досконалість російської зброї.

Імідж вогневих систем ТОС-1А «Сонцепік» і ЗРПК «Панцир-С1» теж «підбито», а лазерну зброю висміяли як пропаганду. Загалом війна розвіяла безліч міфів про російське озброєння, яке «на десятиліття випереджає закордонні аналоги».

Фейк 2. Армія росії – найпотужніша у світі, а поточна ситуація її дедалі зміцнить

 Власне, в цьому переконує всіх головний ньюзмейкер країни-окупанта – її головнокомандувач путін. Майже чверть століття він опікується нарощуванням військової міці рф і поверненням величі колишньої росії. Так само він всі ці роки залишається для росЗМІ і пропаганди драйвером наративів про зовнішні загрози й модернізацію армії.

У 2004 році він вимагав привести склад, структуру та чисельність російських військ у стан готовності, у 2008-му після війни в Грузії дав старт військовій реформі, що мала стати найбільш радикальною трансформацією російської військової системи після 1945 року, у 2010-му зажадав модернізувати армійський зв'язок та розвідку, а у 2018-му чи не найпершим «констатував» з оглядом на Сирію, що російські збройні сили – одні з найоснащеніших у світі.

Січень 2018, телеканал «Россия24»: «У Сирії застосовано 215 сучасних і перспективних видів озброєнь. За низкою з них, росії просто немає рівних»

«Я не думаю, що сьогодні у світі є більш ефективний збройний складник, ніж у росії. Але вимоги сьогодні підказують нам, де і що ми маємо робити додатково, на що звернути увагу, що ми повинні мати на озброєнні в більшій кількості, а що – іншої якості. І це той процес, який, безумовно, призведе до вдосконалення війська, армії, флоту та всієї військової системи держави. У мене в цьому немає жодних сумнівів», – сказав він у 2022-му, під час війни в Україні, випускникам військових вишів.

Офіційний захід традиційно висвітлювали провідні прокремлівські медіа, зокрема телебачення. Тож його виступ і «безсумнівність» набули неабиякого поширення, і можна бути впевненим, що вони вплинули на найширше коло російського населення та людей на тимчасово окупованих територіях.

Рік потому, коли поразка рф стала дедалі очевиднішою, російський президент знов зустрівся з новою військовою порослю і переконав її у відсутності в України шансів, а найважливішим завданням називав уже розвиток ядерної тріади.

Незмінним інформаційним тлом наративу про могутність рф залишається висвітлення ситуації в найгарячіших точках і центрі України, де російські війська начебто постійно демонструють успіхи й досягають цілей.

З цією метою у ворожих Telegram-каналах тріумфально поширюється дезінформація, наприклад, про знищення одним «кинджалом» одразу п’яти комплексів Patriot у Києві. У той час, коли українським силам ППО вдалось знищити усі 25 ракет, які були запущені ворогом. Зокрема, «Калібри», «Іскандери» та начебто невловимі «кинджали», які є предметом гордості росіян.

Травень 2023, офіційний Telegram-канал російського міноборони. Допис зібрав понад пів мільйона переглядів

Паралельно на російському пропагандистському каналі «Россия 1» виходить репортаж про масове виробництво дронів-камікадзе «Ланцет». Точна кількість не озвучується, але, як запевняють пропагандисти, «на кожен ще навіть не привезений в Україну натовський танк уже заготовлено по декілька баражуючих боєприпасів». Мета цього дійства – показати масштаб, потужність рф і налякати.

Ще один трендовий Z-прийом – запуск у низці Telegram-каналів кількасекундних роликів, на яких російське озброєння зображується масовим убивцею техніки української армії. Наприклад, як тими самими  легендарними «ланцетами» нібито знищують українську 122-мм реактивну систему залпового вогню БМ-21 «Град» або САУ. Бо «найпотужніша армія у світі».

Фейк 3. Армія росії непереможна, бо в неї є путін і потужна військова економіка

 На тлі прихованої мобілізації в рф, соцмережами «прокотився» запис, який фейкороби намагалися видати за «злив» із закритої для преси зустрічі президента США Джо Байдена з американськими конгресменами. На аудіо, яке «вже зачистили скрізь», господар Білого дому нібито зробив сенсаційне «зізнання» про неможливість перемогти путіна і високо відгукнувся про нього: «Я в ньому помилявся, він дійсно патріот своєї країни».

Однак у записі, як з'ясував StopFake, звучить не голос Байдена, а його доволі примітивна імітація. Колеги запропонували прослухати аудіо декільком американцям, і всі вони з упевненістю сказали, що англійська мова не є рідною для людини, яку намагаються видати за Байдена.

Це не перша і далеко не єдина спроба видати бажане за дійсне і змусити і російськомовну, і західну аудиторію повірити у неминучість для України йти на поступки. Ось, мовляв, і Захід визнає непереможність росії. Зокрема завдяки її національній могутності та силі військової економіки, підкріпленої такими багатствами, як-от: природними ресурсами, технологіями, промисловістю тощо.

Минулоріч пропаганда майстерно використала авторський матеріал журналіста Ларі Еліота для просування наративу про те, що росія начебто виграє в економічній війні. На основі припущень і роздумів окремого журналіста вона створила десятки матеріалів про буцімто визнання Британією могутності та непереможності росії. Хоч насправді в тексті немає підтримки путінського режиму.

Як і раніше, кремль заперечує вплив санкцій на російську економіку. «Американський президент Байден і всі європейські лідери заспокоюють своїх громадян, що санкції працюють, росія загинається, економіка росії розвалена.… Це брехня! Це та сама величезна велика брехня», – заявив прессекретар російського диктатора дмитро пєсков.

Отже, навіюється думка, що росію та її окупантську армію не перемогти, бо за ними стоїть потужна економіка, яка витримує санкції і забезпечує зростання ВВП . Ну то й що, що національна валюта впала до психологічної позначки 100 рублів за долар? Пропаганда використовує виключно позитивні числа від росстату для нової порції переконань.

Ба більше, з допомогою дружнього до неї коментатора, полковника у відставці Дугласа

МакГрегора, пропаганда переконує, що росія насправді вичікує, коли економіка ЄС впаде.

Вересень 2023, прямий ефір YouTube-каналу Judging Freedom. Понад 250 тис переглядів

«Відверто кажучи, українці вже давно дивляться у прірву… росіяни просто вирішили вичікувати. Вони чекають дві речі: переговорів, які так і не були розпочаті, і того, що економіка Європи впаде. І я думаю, що все до цього йде», – відразу процитувало РІА «Новості» американського «експерта».

І додало: «Аналітик закликав пам'ятати, що росія не хоче смертей українців, оскільки має намір «жити із Заходом та українцями», тоді як західні країни категорично виступають за поразку та роздроблення росії, чого ніколи не буде».

Фейк 4. Армія росії непереможна, бо найчисельніша й найпатріотичніша

 Чи зможе Київ перемогти москву, адже росія в рази перевершує Україну за чисельністю населення, кількістю резервістів і потужностями випуску зброї? Саме такий посил формує пропаганда, підштовхуючи аудиторію до роздумів про перевагу рф у живій силі і непереможність російської армії. Водночас, щоби знизити моральний дух українців, наганяє жах щодо примусової мобілізації в Україні, замовчуючи значні втрати у власному війську та часті випадки відмов йти у наступ.

Відомі випадки, коли кремль надсилав від імені посольств України у Латвії та Польщі офіційні запити з проханням надати їм персональні дані українців призовного віку. Також під виглядом телевізійної програми каналу 1+1 деякі пабліки у Telegram поширили дезінформацію про начебто проведення загальної мобілізації в Україні та плани командування мобілізувати 80 % чоловіків.

Окрім того, австрійський суспільний телемовник ORF поширив у програмі Zeit im Bild сюжет, у якому йшлося про мобілізацію. На коротких відео демонструвалося буцімто силове затримання військовозобов’язаних працівниками військкоматів в Україні. Проте відео не мали стосунку до мобілізації. В одному йшлося про інцидент на кордоні, у другому – затримання працівниками Служби безпеки України російського агента в Одесі. ORF не визнавав помилку, відкидаючи будь-які звинувачення у поширенні російської пропаганди, але таки згодом зізнався, що використані у сюжеті відеоматеріали не відповідають змісту.

Серпень 2023, Telegram-канал Readovka. Допис про тотальну мобілізацію в Україні із закликом до росіян не відсиджуватися в обороні – 1,2 млн переглядів

За даними міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, станом на лютий 2023 року в Україні перебувало 97 % усієї російської армії. Мобілізувавши восени 2022 року 300 тис осіб, москва оголосила про мету збільшити кількість військовослужбовців у збройних силах до 1,15 млн. Утім, західні військові експерти скептично ставляться до того, що рф вдасться це зробити швидко. До того ж, узнаки даються погана підготовка військових і виснаженість через інтенсивність боїв. Загалом, за оцінками дослідників із RAND, в російських збройних силах насувається кадрова криза.

Тим часом американський журнал Newsweek опублікував статтю, в якій з посиланням на неназване джерело йдеться про те, що росіяни готуються до наступу. Він має розпочатися, за інформацією видання, вже цієї осені, а основна фаза – навесні 2024-го. Військово-політичний експерт групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко розцінює такий сценарій як нереалістичний. На його думку, це – елемент великої російської ІПСО для деморалізації українців.

У той час, як в росії чоловіки призовного віку вже другий рік тікають з країни, російська пропаганда посилено взялась за обробку «нового покоління». Як наслідок, у росЗМІ з’являються матеріали, де оспівують військову службу. Наче за пропагандистською методичкою, звертаються до «прикладу матерів та батьків», згадують «честь і добру славу» та використовують інші тригери, що також вельми знайомі російській молоді з уроків патріотичного виховання у школах та ліцеях. Цьому надають значення навіть у Малайзії, де місцеве видання Malay Mail раптом вирішує висвітлити зустріч путіна зі школярами, а свій матеріал так  і називає: «Путін каже школярам, що росія «непереможна».

 ВИСНОВКИ

 Основна зброя окупантів – не «кинжали» і «сонцепіки», а брехня та пропаганда. За їх допомогою росія створює імідж своїх сильних і підготовлених збройних сил, розповідає про «потужну» і «високоточну» зброю, екіпіроване військо, сучасне оснащення та підкреслює слабкість української сторони.

Проте війна викрила обман, завдяки якому російську армію вважали другою у світі, а на початку повномасштабного російського вторгнення були впевнені у швидкій її перемозі над Україною. На полі бою росіяни постали недоекіпірованими, на радянських танках, із низьким моральним духом і великими амбіціями, що переважають їхні реальні можливості. Тому сьогодні вони змушені засекречувати власні втрати і «відмиватися».

Нині помітно збільшується кількість випадків просочення російських наративів у закордонні медіа. І якщо в Європі та США більшість громадян розуміє хто є хто, росія не перестає переконувати лояльну частину аудиторії у власній правоті. Крім того, пропаганда поширює свою дезиінформацію на інші континенти, щоб першою захопити уми мешканців країн далеких від цієї війни. Тож постійна присутність України в міжнародних медіа та протидія іноземній дезінформації залишається неймовірно важливою.

Для зомбування російськомовної аудиторії вікном нескінченних можливостей є Telegram, куди на відверто ворожі та псевдоукраїнські канали зливають фейкові відео про знищену українську і західну техніку, поширюють наративи про «військову могутність» і «непереможність» на тлі провалів російської армії. Деякі з цих відео або зображень легко викрити через кустарний монтаж чи редагування нашвидкоруч. Російська пропаганда дуже швидка.

Для переконливості, пропагандисти дедалі активніше залучають пседоекспертів і відставних полковників, які просувають ідею унікальності російської зброї та переваги над західною. Господар кремля залишається головним спікером наративу «аналогов нєт» для ЗМІ росії та закордонних російських «мовників» з оборотом у кілька мільярдів доларів, як-от RT чи Sputnik. Візуально вони схожі на канали новин, тому довіра до них висока.

У комунікації до українців російська пропаганда апелює до страху, паніки та відчуття безвиході. Щодо росіян і проросійського населення, використовується кліше про велич росії, велич російського народу, минулі перемоги. Бо в неї є все для того: зброя, технології, потужна економіка і «великий російський народ», справжні патріоти.

Мета щодо західної аудиторії – переконати в тому, що перемога росії є єдиним можливим закінченням війни в Україні. Та й взагалі, будь-якої війни і будь-де. І поки що в пропагандистів добре виходить, а в її армії – ні.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right