Fake is… вірити, що Захід усім керує

01.08.2023  

«Захід усім керує» – теза, яка чудово лягає в ірраціональний розум людей, які хочуть вірити в реальність існування Атлантиди, магії та домовиків. Тільки подумайте, скільки людей керуються забобонами – не менше вірять у «всесвітню змову», і як логічно, що рідна Україна постає в центрі цієї чужої боротьби за владу.

Меседж про те, що захід керує Україною, став активно використовуватись тоді, коли українці свідомо відмовились від проросійського вектору та обрали цивілізований демократичний розвиток своєї держави. Тобто починаючи з Революції Гідності. Пропагандисти мали якось пояснити це незрозуміле для мордору волевиявлення громадян, і почалося вибудовування теорій про «переворот, зрежисований заходом» і «зовнішнє управління та контроль».

Такими меседжами пропагандисти намагаються позбавити Україну суб’єктності, просуваючи думку, нібито Україна є «маріонетковою державою», якою керують західні країни. Так само вони намагаються демонізувати наших західних партнерів. Ми отримуємо потужну фінансову та військову підтримку від США та країн ЄС, і росія вже не може на це впливати. Але вони можуть дискредитувати наших партнерів, щоб замінити вдячність на недовіру, підозри та безпідставні звинувачення.

Часто такі фейки можна визначити за їхньою специфічною термінологією, яку використовують винятково кремлівські пропагандисти. Застосовуючи свої досконало продумані терміни, вони розмивають реальність та зміщують фокус із себе як агресора та єдиного винуватця цієї війни.

У рамках наративу про контроль Заходу над Україною найбільш поширеними у лексиконі пропагандистів є такі слова та вислови:

  • український конфлікт;
  • зовнішнє управління;
  • колективний захід;
  • англосакси;
  • українська криза;
  • антиросія;
  • до останнього українця;
  • західні куратори;
  • на заході змінюється «повєстка».

Характерним для цього наративу є його активне використання у європейських медіа. Так, за даними дослідження VoxCheck, що охопило 78 медіа з Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Італії, Німеччини та виявило 931 кейс дезінформації протягом червня 2023 року, наратив про контроль Заходу над Україною є одним із трьох найбільш згадуваних.

У Польщі та Німеччині медіа використовують уже давній фейк про те, що російсько-українська війна насправді є проксі-конфліктом між Сполученими Штатами й НАТО з одного боку та рф з іншого.

У італійських медіа пропаганда також часто спирається на давні фейки, використовуючи напряму матеріали російських пропагандистів щодо використання України як інструменту, що сповільнює розвиток росії; бажання США до утримання своєї гегемонії через продовження війни.

Медіа Словаччини та Чехії писали, що президент України – лише інструмент у руках Заходу і саме західні партнери змушують Україну чинити опір росії та розпочинати контрнаступ, аби послабити рф. Також ЗМІ майже слово в слово повторюють тезу про те, що «НАТО боротиметься з рф до останнього українця» і наступними в черзі будуть поляки.

Тривожною є висока ефективність цих меседжів навіть серед українців. Дослідження, проведене VoxCheck разом із компанією маркетингових досліджень CBR, виявило, що:

  • 26% опитаних в Україні та 29% за кордоном вірять у те, що росія в Україні воює проти Заходу/НАТО;
  • 25% опитаних в Україні та 29% за кордоном вірять у створений росією наратив про те, що Захід використовує Україну у власних цілях у війні з росією.

Фейк №1. Захід використовує Україну у власних цілях у війні з росією

Не бажаючи визнавати міць української армії та власну нікчемність, виправдовуючи затягнуту «спецоперацію», пропагандисти вигадали міф про те, що Заходу вигідно продовжувати війну в Україні, адже вони на цьому тільки збагачуються або переслідують певні геополітичні інтереси.

Цікаво, що один з прийомів пропаганди – це просування різних теорій змов, які суперечать одна одній, при цьому співіснують у наративах пропагандистів. Такий прийом розмиває бачення ситуації, викривлює реальність та формує недовіру до всіх і кожного. До прикладу, у пропагандистських наративах одночасно співіснують теорії про те, що Захід збільшує поставки зброї, адже йому не вигідна тривала війна; водночас Захід спеціально розпалює конфлікт, адже отримує «шалені прибутки»; країни Заходу втомились від війни і самі розглядають варіанти замороження «конфлікту» та підписання мирного договору; і так само звучать меседжі про те, що деякі партнери весь цей час не дозволяють Україні підписати мирний договір.

Чудовим прикладом цього фейку в українському інфопросторі є пост у проросійському телеграм-каналі «Легитимный», який зібрав 2,1 млн переглядів, що удвічі більше за кількість підписників каналу. Пропагандисти пишуть:

 

 

 

«До багатьох починає доходити, що в українській кризі США мають суто свої меркантильні цілі. Просто прикриваються «добрими намірами». В історії так часто траплялося. ЄС намагається вибратися з цієї колотнечі, але нинішні лідери надто слабкі. 2023 рік для ЄС буде ще складнішим, ніж 2022 рік.

Приміром Global Times пише, що влада США хоче послабити росію і європейські країни, продовжуючи постачання озброєнь Україні і таким чином затягуючи кризу в Європі…».

Далі йде перелік цілей США, серед яких – ослаблення ЄС, підвищення потужності власного військово-промислового комплексу та корпорацій, забезпечення фінансової залежності інших держав. І підсумовує автор класичним знеціненням України як самостійної та незалежної держави: «Україна – це інструмент гри, яким гратимуть, поки в цьому є необхідність».

У європейських медіа також активно просувається цей наратив, налаштовуючи людей проти військової підтримки України. Так, наприклад, у словацьких медіа просувають тезу, що Україну начебто змушують відмовитися від мирних переговорів, адже війна приносить «шалені прибутки» американським демократам та виробникам зброї. 

Проросійське видання SNA у Німеччині просуває напряму російські наративи у статті з цитатами міністра закордонних справ рф під заголовком «Через геополітичні інтереси: Захід не хоче припиняти український конфлікт – Лавров». У статті йдеться про те, що західні країни підтримують Україну винятково заради послаблення росії та Китаю. У іншому матеріалі, що цитує голову держдуми рф, США вже прагне послабити європейську економіку.

Фейк №2. Росія в Україні воює проти Заходу/НАТО

На тлі постійних провалів у планах проведення «спецоперації» російській пропагандистській машині довелось докручувати та перекручувати старі меседжі, аби виправдати складну ситуацію на фронті. Так, наприкінці 2022 року кремль підготував методичку для російських ЗМІ про те, як саме вони мають підбивати підсумки року, про що писати та на чому акцентувати увагу.

У методичці рекомендується зазначати, що воює росія не з Україною, а з НАТО – «найпотужнішою військовою машиною в історії людства», яка, одначе, «не зломила російську армію».

«НАТО — це ворог зовсім іншого масштабу та рівня, ніж київський режим. Якби не Захід, Україна давно була б демілітаризована та прийняла умови росії. Швидких перемог ніхто не чекає – час працює на росію. У СВО ситуація перебуває під контролем: затишшя на фронті пов'язане з перегрупуванням сил та необхідністю навчити мобілізованих», – йдеться у методичці.

Зрозуміло, що російські медіа активно підхопили цей меседж, і надалі він курсує у інформпросторі не лише росії, а й України та інших країн.

Оскільки меседж досить очевидний, в українському інформпросторі він ненав’язливо з’являється у публікаціях на різні теми як такий собі доконаний факт. «Також акцент буде зроблено на проксі-війні з НАТО, яка де-факто йде на території України», – із публікації в телеграм-каналі «Легитимный» із 540 тисячами переглядів. Невелике нагадування у матеріалі телеграм-каналу «Резидент», який має 505 тисяч переглядів: «Продовжуючи аналіз військової могутності сторін, генерал не міг не згадати НАТО, оскільки в реальності росія воює саме проти альянсу…».

У західних медіа також циркулює цей наратив. До прикладу, у чеському виданні війну напряму назвали проксі-конфліктом між росією та НАТО. Такий меседж спрямовано на те, щоб позбавити Україну будь-якої суб’єктності у цій війні та подати винятково як інструмент у геополітичній грі інших держав.

Фейк №3. Захід контролює владу в Україні

 Як підтримка загального наративу російські медіа постійно пишуть про те, що влада в Україні лише виконує вказівки Заходу. При цьому не зрозуміло, чи то «колективний захід» керує, чи тільки США, чи різні країни різних політиків. Так, наприклад, проросійські телеграм-канали постійно пишуть про «західних покровителів», при цьому у Володимира Зеленського вони свої, у Валерія Залужного – інші.

Подають інформацію, ніби саме «на Заході» розглядають кандидатів на пост наступного президента України.

Запускають меседжі про необхідність «звітувати» перед цими західними добродіями: «Київ хоче до зими дати західним покровителям докази того, що здатний перемогти РФ», «Зеленський продовжує вимагати від військових оперативних результатів, оскільки на Офіс президента тиснуть західні спонсори».

У проросійському польському виданні Mysl Polska буквально минулого тижня опубліковано статтю під назвою «7 трагічних помилок Зеленського», де напряму звучить наратив кремля про «зовнішнє управління»:

«Захід завербував Володимира Зеленського на посаду головнокомандувача ЗСУ. Він лише формально виконує роль Президента України, в основному все вирішується або у Вашингтоні, або в Букінгемському палаці».

У іншій публікації в угорському виданні Володимира Зеленського звинуватили в роботі на західний військово-промисловий комплекс.

Фейк №4. Майдан був організований Заходом

У 2013 році, коли українці зібрались на Євромайдан, росія почала відчувати нашу відмінність. Після того, як спроби силового придушення, які завжди діяли на росії, призвели до зворотного результату і їх маріонетці довелось тікати з країни, пропагандисти мали якось пояснити те, що трапилось. Тієї миті найголосніше прозвучав меседж про те, що в Україні відбувся державний переворот, який був зрежисований та проплачений Заходом.

Українці обрали проєвропейський шлях для своєї держави, а пропагандистська машина почала нарощувати міфи про «зовнішнє управління», «маріонеткову країну» і т.п.

Наразі цей меседж досі проблискує у пропаганді російських ЗМІ, його також можна почути від проросійських блогерів в Україні та зустріти у європейських медіа. Так, наприклад, у березні цього року словацькі видання повторювали тезу про «прозахідний державний переворот в Україні у 2014 році», який перетворив Україну на «протекторат» і змусив її боротися з росією. З 2014 року він також часто з’являвся у виданнях Німеччини та Італії.

росія дуже плідно паразитує на власних наративах, викручуючи їх, переплітаючи та постійно додаючи «інформаційного шуму» у стилі «нє всє так однозначно». Меседж про те, що Захід контролює Україну та використовує її у війні для власних інтересів, є одним із найуспішніших серед українців та іноземців. Цей меседж слугує як для виправдання повномасштабного вторгнення рф, так і одночасно для звинувачення Заходу в розпалюванні конфлікту. Тільки оперативне реагування на дезінформацію та постійна робота над просуванням контрнаративів може виправити ситуацію та донести правду.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right