Круглий стіл у Запоріжжі (16 жовтня 2015 року)

20.10.2015  

Засновник видання «Дзеркало тижня», член Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий 16 жовтня вступив зі студентами ЗНУ в дискусію: Що найголовніше для журналіста в його кар’єрі?

«За 48 років роботи в пресі я виніс три правила, які не зафіксовані в кодексах етики чи законодавчих актах. Але їх варто вам запам’ятати. Перше: про що б ви не писали – ви завжди писатимете про себе», – неординарною думкою здивував студентів метр журналістики.

Своє перше правило пан Володимир пояснив тим, що навіть при дотриманні усіх професійних стандартів, журналіст власними матеріалами показує не лише свою позицію, але й ерудицію, компетентність.

«Друге правило: де б ви не працювали і скільки б не заробляли, єдина реально цінна річ, яку ви заробите – це ваше ім’я. Ім’я заробляється довго і важко, а втратити його можна за мить. І третє: завжди ставте собі запитання «Що мені дає право судити людей?» – продовжив журналіст.

На думку Володимира Мостового, таке питання допоможе медійникам дотримуватись професійних вимог, стандартів, оскільки журналісти будуть змушені судити людей у своїх матеріалах. Право це робити дає журналістам диплом про освіту.

«Ваш диплом – це контракт держави з вами, що вам довіряють інформувати суспільство, але об’єктивно, правдиво. Він засвідчує, що ви ознайомлені зі стандартами професії та етичними вимогами», – заявив медіаексперт.

Гість пояснив, що стандарти журналістики і етичні принципи є технікою безпеки працівників мас-медіа. Для технічних спеціальностей правила «не стій під стрілою», «стережися високої напруги» вважаються очевидними, а майбутніх журналістів потрібно мало не зомбувати, щоб вони глибоко засвоїли стандарти і принципи журналістики.
Порушив Володимир Мостовий і проблему того, що переважна більшість випускників факультету журналістики не працюють за спеціальністю. Натомість у редакціях працюють журналісти без фахової освіти. Як їм дотримуватись стандартів, якщо вони не слухали відповідних дисциплін в аудиторіях? На це у пана Володимира є своя відповідь: «Для мене слово «етика» завжди означало «совість». Май совість і будеш писати етично, і на світ дивитися етично, і все це передавати на папері чи на екрані».

Пан Володимир наголосив, що у кожного є вибір – писати у рамках стандартів чи заробляти на замовних матеріалах. Але в останньому випадку мова йде про друге правило, яке він згадував на початку зустрічі – ім’я журналіста.

Автор: Марина Галич

Захід організований Академією української преси

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right