«Стандарти журналістики в умовах військового конфлікту» (Запоріжжя, 3-4 березня 2016 року)

04.03.2016  

Академія української преси (АУП) продовжує серію тренінгів «Стандарти журналістики в умовах військового конфлікту». 3-4 березня 2016 року команда тренерів працювала зі студентами-журналістами в Запорізькому національному університеті.

Де в умовах конфлікту закінчується журналістика і починається патріотичність, а також, коли журналістика підмінюється пропагандою, студенти обговорювали з медіатренером, журналістом Андрієм Юричком. Під час тренінгу учасники виконували творчо-ігрові завдання, сперечалися щодо терміну «журналістика відданості» і вчилися уникати «мови ворожнечі» у матеріалах. Тренери акцентували увагу на практичних навичках збору інформації у зонах військового конфлікту; правилах спілкування; правах на конфіденційність та захист джерел інформації; практичних особливостях написання військового репортажу; особливостях роботи журналіста в умовах пропаганди, військової та політичної цензури; практики світових та українських медіа в контексті висвітлення збройних конфліктів для аудиторії.

Андрій Юричко
Спілкуючись з учасниками, засновник газети «Дзеркало тижня», голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий наголошував на тому, що проблема сучасної журналістики не лише у збройному конфлікті. «За 70 років миру змінилося кілька поколінь журналістів, які звикли працювати суто в умовах миру. І виклики для журналістики полягають у тому, щоб оволодіти проблематикою подачі як новин, так і аналітичної, публіцистичної журналістики суспільству» – зазначив Володимир Мостовий.

Валерій Іванов, Андрій Юричко, Володимир Мостовий
«Для журналістів стає дедалі складніше працювати в умовах інформаційної війни не порушуючи професійних стандартів», – зауважив Валерій Іванов. На його думку, в українських медіа частково спотворюються такі поняття як повнота та об’єктивність інформації, її виваженість та неупередженість. Як результат – катастрофічне зниження довіри до медіа, про що свідчать соціологічні дослідження. Валерій Іванов закликав студентів жорстко дотримуватися принципів роботи журналіста і не порушувати їх в угоду популізму чи пропаганди. Однією з основ журналістського успіху він назвав наявність великої кількості джерел інформації для перевірки інформації та пошуку нових подій та тем.

Валерій Іванов
Тренінг «Стандарти журналістики в умовах військового конфлікту» організований Академією української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right