«Інтерес громади до нових можливостей завжди буде в центрі уваги» – Андрій Юричко

23.11.2017  

На Полтавщині 21-23 листопада 2017 року відбулася Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів. Захід організований Академією української преси за сприяння Програми «U–LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (Sida) за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчали журналістів провідні експерти та тренери – Віталій Загайний та Андрій Юричко.

Відкриваючи тренінг виконавчий директор АУП Андрій Коваленко окреслив основні цілі та майбутні перспективи проекту: «Тема реформи децентралізації влади в Україні є не до кінця представленою в медіа, а особливо в регіональних. Місцеве населення отримує замало інформації про перебіг реформи, її позитивні сторони чи недоліки. Саме тому, за підтримки Програми «U–LEAD», АУП розпочала цей масштабний проект. Метою є не тільки збільшення якості та кількості матеріалів на дану тематику, а й формування мережі регіональних журналістів та експертів. Щоб в подальшому вони могли спілкуватися, обмінюватися джерелами інформації, цікавими фактами та матеріалами».

Юрій Ісаєв розповідає про децентралізацію у Полтавській області

Юрій Ісаєв, експерт з комунікацій Полтавського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» розповів про особливості децентралізації у Полтавській області, її характерні риси. Поділився специфікою новостворених громад, а також основними відмовками, які лунають від місцевих сільських голів, що виступають проти об’єднання.

Юрій Ісаєв

«Моя громада була створена однією з перших у 2015 році. Зараз вже за два роки можу підсумувати позитивні сторони. В першу чергу, ми зберегли всі п’ять шкіл, купили два автобуси для потреб громади, знайшли небюджетні кошти для реконструкції важливого мосту, який об’єднує два села. Зараз дохід громади на одного мешканця складає понад 6 тисяч гривень, що виводить нас у першу двадцятку успішних громад», – зазначив Іван Лещенко Голова Білоцерківської ОТГ.

Іван Лещенко

Віталій Загайний фахівець з питань самоорганізації та самоврядування, голова Центру громадянських ініціатив, звернув увагу на механізм, коли громада може сама вирішувати, на які проекти виділяти кошти та голосувати за ці рішення: «На початковому етапі, можна подавати заяву на фінансування проектів, голосуючи за які громада визначає їхню необхідність. Це гарний механізм фінансової взаємодії між мешканцями і місцевою владою, щодо задоволення потреб громади. Є прекрасні, успішно реалізовані проекти по бюджету участі у Полтавській області, на які варто звернути увагу».

Віталій Загайний

«Матеріали про децентралізацію мають нести не лише інформаційний характер, повідомляючи про новини, але й пояснювальний. Врешті, інтерес громади до своїх прав, обов’язків та нових можливостей завжди буде в центрі уваги і викликатиме шалений інтерес», – завірив медіатренер Андрій Юричко, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

Андрій Юричко

У рамках Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів провели четверту за рахунком вікторину від ULEAD ЦНАП переможцем якої у Полтаві стала Ольга Полякова, яка надала 5 правильних відповідей на 6 запитань вікторини. Вітаємо!

Ольга Полякова - переможниця вікторини від ULEAD ЦНАП з тренером Віталієм Загайним

Усі матеріали підготовлені учасниками протягом навчання будуть надруковані у збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right