Інтерв'ю, розслідування та доказова база...

09.01.2021  

Три фільми про медіа та професійні журналістські підходи. Специфіка роботи, моральні дилеми та наслідки опублікованих матеріалів. Варто переглянути, щоб зрозуміти, що журналістика не легка професія.

1. Поширена думка, що інтерв’ю - це лише запитання та відповіді. У книжках та підручниках пишуть, що інтерв’ю – це бесіда. Насправді, інтерв’ю - це титанічні зусилля заохотити розказати про те, про що герой розповідати ніколи і нікому не збирався…
«Фрост проти Ніксона» (англ. Frost/Nixon) — 122 хвилини протистояння між журналістом та колишнім президентом США Ніксоном, щодо ситуації, яка коштувала останньому політичної кар’єри.
2. Що таке справжнє журналістське розслідування і на якому етапі варто поставити крапку. А якщо з’ясуються нові шокуючі факти і спливають впливові особи? Чи має медіа право підривати авторитет найшановнішої у світі організації, а самі постраждалі не хочуть надавати подіям розголосу?
«У центрі уваги» (англ. Spotlight) — розповідає про журналістське розслідування щодо священиків-педофілів бостонської католицької церкви. Численні злочини своїх підлеглих-педофілів неодноразово покривав сам бостонський архієпископ, кардинал Бернард Лоу. Унаслідок скандалу були скасовані і закриті 65 парафій, католицька церква виплатила десятки мільйонів доларів компенсації постраждалим від домагань та їхнім родинам.
3. На тренінгах в АУП ми завжди розповідаємо, що резонансний матеріал треба не лише цікаво написати, але і обґрунтувати кожен факт, який ніхто не зможе спростувати після публікації. Чудовий приклад, як навіть спецслужба пасує перед доказової базою і ретельністю зібраних фактів.
«Убити посланця»  (англ. Kill the Messenger) — базується на основі серії статей «Темний альянс», написаних у 1996 році для видання «Меркурі ньюз». Серія розслідувала походження креку у Лос-Анджелесі та визначальну роль у торгівлі ЦРУ. Статті викликали суспільний резонанс і призвели до чотирьох великих розслідувань.
Насолоджуйтесь переглядом.
#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right