КЖЄ щодо скарги Халецької А.М. на сюжет 1+1 А. Махно "Матуся-школярка"

01.04.2020  
Рішення комісії 27 березня 2020

РІШЕННЯ

Комісії з журналістської етики
за скаргою Халецької А.М. на сюжет А. Махно "Матуся-школярка",
який вийшов в програмі ТСН канала 1+1 16 вересня 2019 р.

До Комісії з журналістської етики 17 жовтня 2019 р. звернулася студентка другого курсу факультету журналістики Запорізького державного університету А.М. Халецька зі скаргою на сюжет А. Махно "Матуся-школярка", який вийшов в програмі ТСН канала 1+1 16 вересня 2019 р. У сюжеті розповідалося про те, що 12-річна дівчина народила дитину. При цьому говорилося також, що дівчина з рідними живе на рівненському сміттєзвалищі. На думку скаржниці, сюжет порушив права дитини ("подали факти з особистого життя дитини, тим самим дискримінувавши її"), а також статті 3 "Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини", 9 "Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного", 15 "Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання" та 18 "Журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми" Кодексу етики українського журналіста.

Уважно вивчивши сюжет (https://www.youtube.com/watch?v=3NVy0undIQU&feature=youtu.be) Комісія не знайшла підстав для задовільнення скарги та засудження дій журналістки 1+1. Журналістський матеріал присвячений незвичайному, сенсаційному випадку. Такі випадки привертають увагу журналістів в усьому світі. При цьому матеріал висвітлює і важливу соціальну проблему народження дитини неповнолітньою та те, що вона з родиною мешкає на сміттєзвалищі. Журналістка достатньо обережно подала приватні відомості про породілля. Ці відомості не дають змоги ідентифікувати неповнолітню тим, хто вже не знає про цю ситуацію через інші канали комунікації. Журналістка достатньо повно надала можливість висловитися лікарям та знайомим дівчини, що дозволило реконструювати ситуацію та скласти думку про те, чому вона стала взагалі можливою. При цьому не вбачається дискримінація неповнолітньої чи її родини. Журналістка спробувала дати соціальний зріз іншої, не домінантної частини суспільства і зробила це достатньо виважено.

Таким чином, Комісія з журналістської етики не вбачає в сюжеті сюжет А. Махно "Матуся-школярка", який вийшов в програмі ТСН канала 1+1 16 вересня 2019 р., порушень Кодексу етики українського журналіста.

Комісія з журналістської етики

Я студентка 2 курсу факультету журналістики Запорізького національного університету Халецька Анастасія Миколаївна. Прошу Вас розглянути на предмет дотримання положень Кодексу професійної етики українського журналіста матеріал, що вийшов до ефіру 16.09.2019 р. у сюжеті новин «ТСН» о 19:30 на телеканалі «1+1». Сюжет має назву «Матуся-школярка». Згодом матеріал також оприлюднили на You-Tube каналі «ТСН», а також на веб-сторінці «ТСН-Україна». Авторкою сюжету є кореспондентка «ТСН» Анна Махно. Нижче подані
гіперпосилання на сюжет: https://tsn.ua/amp/ukrayina/u-rivnomu-12-richna-narodila-shkolyarka-hto-batko-ditini-i-yak-pochuvayetsya-malolitnya-porodillya-1412061.html
У матеріалі розповідається про 12-річну дівчинку, що народила дитину. Проте у сюжеті подали факти з особистого життя дитини, тим самим дискримінувавши її. У матеріалі говорилося про те, що дівчина майже не розуміє українську та російську мову, а також про те, що вона разом із родичами із Закарпаття живе не рівненському сміттєзвалищі.
Я вважаю, що випущений сюжет порушує такі статті Кодексу етики українського журналіста:

  • 3. Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини.
  • 9. Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного.
  • 15. Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання.
  • 18. Журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми.

Прошу розглянути мою скаргу та надати офіційний висновок про наявність порушень Кодексу етики українського журналіста чи їх відсутність.

З повагою, Анастасія Халецька.

З оригіналом рішення можна ознайомитися на сайті КЖЄ

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right