Між правом інформувати та зберігати приватність – вебінар АУП про стандарти журналістики

01.05.2020  

Як знайти експерта, які запитання поставити, як сформулювати тему і що може зацікавити аудиторію - вивчали на дводенному вебінарі "Стандарти журналістики в умовах пандемії та кризи" 29-30 квітня, яку провела Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу.

Координатор проектів фонду Володимир Олійник відзначив роль журналістів у формуванні демократичного суспільства, створенню плюралізму думок та втіленню ліберальних цінностей в умовах демократичного розвитку України. А також наголосив, що фонд намагається гнучко реагувати на сучасні виклики, зокрема, підтримує ініціативи АУП в сфері підвищення кваліфікації журналістів та блогерів, щодо відповідального висвітлення теми пандемії, дотримання прав людини та журналістських стандартів.

Президент АУП, доктор Валерій Іванов вважає, що сьогодні не існує альтернативи дотримання професійних та етичних стандартів у роботі журналіста.

- Тільки ґрунтовна підготовка матеріалу, посилання на перевірені та верифіковані джерела, розділення особистої думки чи припущень від реальних фактів - запорука підтримки високої довіри аудиторії до медіа, - вважає Валерій Іванов.

На другий день вебінару розглядали в яку сторону відрізняється висвітлення медичних тем в медіа, коли мова йде не про взагалі медичну тематику, а стосується пандемії.

З однієї сторони журналіст розривається між правом суспільства знати, а з іншої - правом людини на збереження медичної інформації про стан здоров’я (факт звернення до лікаря теж належить до конфіденційної).

Крім того, 30 квітня на вебінарі розглядали за якими етичними принципами будувати журналістську роботу в умовах емоцій, політичного популізму, страху за життя знайомих та рідних. Вивчали кейси роботи журналістів в різних країнах та як журналістська етика трактує право повідомляти навіть конфіденційну інформацію в інтересах аудиторії.

Експерт з питань розвитку Директорату медичних послуг МОЗ України Євген Гончар розповів про стан другого етапу реформи, протоколи лікування covid-19 та основні ресурси, де журналіст може отримати офіційно підтверджену інформацію.

Учасників цікавили практичні речі: чи можливо вимагати від сімейного лікаря змінити курс лікування або назначити додаткове обстеження, якщо лікар вважає, що не треба; куди скаржитися в разі надання медичним закладом неповної інформації про процедуру чи місце обстеження чи лікування; які кроки втілює МОЗ України, враховуючи перебіг захворювань на коронавірус та багато інших.

Завершився вебінар груповою роботою зі створенню шаблонів матеріалів на медичну тематику. Зізнаємося, котики не лише допомогли створити перший матеріал, але й накидали теми на наступні три матеріали.

Автор: Лаура Маргарян

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right