«Не варто боятися процесів децентралізації, просто необхідно підходити до них із знанням», – Віталій Загайний

24.02.2017  

23-24 лютого 2017 року в Миколаєві Академія української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна за Свободу при фінансуванні Міністерства закордонних справ Німеччини провела тренінг, який був присвячений особливостям висвітлення децентралізації та адміністративної реформи. Участь у ньому взяли журналісти, місцеві активісти та студенти, які вивчають журналістику.

Віталій Загайний

 

«Не варто боятися процесів децентралізації, просто необхідно підходити до них із знанням», – зазначив експерт Віталій Загайний. Він окреслив законодавчі та юридичні аспекти децентралізації, навів успішні приклади адміністративного розподілу, найтиповіші проблеми та шляхи їхнього вирішення. Подискутував із місцевими активістами щодо правильності чи неправильності дій місцевої влади, їхніх повноважень та маркерів на які варто звернути увагу зараз, щоб не створювати зайвих проблем у майбутньому.

Територіальна та бюджетна децентралізація, з якою зіткнулися місцеві громади Миколаївської області, викликає додаткові запитання та проблеми, які до початку реформи навіть не приходили в голову. Наприклад, Очаківський район розділений лиманом і зараз йде обговорення щодо його розділення на міні-громади чи консолідація в одну велику, що тягне за собою адміністративні та фінансові зміни.

«Правильність написання матеріалів на тематику децентралізації актуальна в даний момент, тому що багато громад об’єднується, йде бюджетна і територіальна децентралізація, – відмітила учасниця тренінгу, помічниця народного депутата Анна Цимбал. – Якщо неправильно подавати інформацію, можна ввести людей в оману, а це буде грубою помилкою».

Найбільше учасників тренінгу цікавила проблема неспроможності місцевої влади впоратися із неочікуваними, в результаті реформи, надходженнями до міського бюджету. За словами журналістів, залишки коштів поклали на депозитний рахунок в банк, а не повністю використали у минулому фінансовому році.

Андрій Юричко, Валерій Іванов, Віталій Загайний (зліва направо) - тренери семінару у Миколаєві

Медіатренер Андрій Юричко звернув увагу учасників на написання журналістських матеріалів щодо проведення тендерів, закупівельних процедур, розподілу бюджетного фінансування. За його словами, найцікавіші публікації якраз і стосуються зловживань місцевої влади щодо нецільового чи незаконного розподілення фінансів. Але, якщо міська влада, прийняла рішення акумулювати ці кошти, зберегти на майбутнє та ще й заробити на відсотках  – це важко вважати зловживанням чи порушенням. Крім того, ЗМІ мають можливість слідкувати за всіма витратами місцевих бюджетів, писати і змушувати громаду вчасно реагувати на можливі зловживання.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Захід організований Академією української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна За Свободу, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right