Обов’язок журналіста - залишатися поза конфліктом та об’єктивно подавати інформацію

16.06.2022  

15 червня 2022 року Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела вебсемінар “Особиста безпека та правила роботи журналістів в умовах війни”. 

4 години вебсемінару промайнули непомітно, бо учасники з захопленням слухали історії тренерів про їх професійну діяльність в умовах війни. Тренери поділилися власним досвідом отримання журналістської акредитації, такої необхідної в сучасних умовах; необхідністю використання бронежилету і шолома з написом “ПРЕСА”, які можуть врятувати життя; а також правилами спілкування з військовими. 

Найбільш корисним для учасників були практичні реальні приклади із роботи журналістів у цей час, правила поведінки медійників в зоні бойових дій, їх безпека. Також учасники відзначили цінність порад про те, як комунікувати із військовими та людьми, що пережили насилля, як правильно ставити питання, у яких ситуаціях доцільно втрутитися, а у яких ні. Зі слів учасників, приємна атмосфера заходу дозволяла розслабитися, поринути у тему та не соромитися ставити питання.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Для журналіста не мають бути байдужими ті події, які він висвітлює. В американських підручниках описаний один класичний приклад, коли зустрічали корабель після різанини в Конго й один серед зустрічаючих, що був журналістом, вигукнув «Хто тут був зґвалтований та знає англійську?» Це зразок того, як заборонено робити – топтатися по чужому болю. Журналіст тоді перестає бути журналістом».

Журналіст “Gazeta Wyborcza» Пьотр Андрусечко прокоментував: «У війні обидві сторони впевнені у своїй правоті та будь-якими методами готові це доводити. Не губіться у судженнях та реальності. Залишатися поза конфліктом та об’єктивно подавати інформацію є прямим обов’язком журналіста».

Виконавчий директор Академії української преси Андрій Коваленко зауважив: «Три основних документи для журналіста – паспорт, прескарта та акредитація від ЗСУ. Ніколи не забувайте паспорт, це дуже важливо. У нас був такий випадок з колегою з Болгарії , який забув паспорт. Його не пропустили на блокпості без цього документу. Акредитацію краще за все мати у вигляді бейджу на ремінці на шиї, це дещо спрощує перетин блокпостів».

Всіх, хто не встиг і бажає відвідати вебсемінар “Особиста безпека та правила роботи журналістів в умовах війни” будемо раді бачити наступного разу. Зареєструватися можна за посиланням. Більше інформації Ви знайдете в наших анонсах

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина



#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right