Перевіряй і довіряй, тільки в такій послідовності

12.11.2020  

11-12 листопада 2020 року відбувся другий модуль вебсемінару «Ігри експертів: мистецтво маніпуляцій», який мав назву «Верифікація: як переконатися в експертності за допомогою відкритих джерел». 

Завдяки тренерам учасники дізналися, як формуються суспільні наративи; як переконатися в експертності за допомогою відкритих джерел; як визначити прийоми та техніки маніпуляції так як розпізнати аргументи та викривати дезінформацію. 

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Чергові ігри виявилися дуже результативними. Обмін методиками перевірки змісту дозволив опанувати нові шляхи перевірки фактів».  

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський розповів: «Технічні можливості сучасних фейкмейкерів дозволяють поширювати сфальсифіковані повідомлення у закритих чатах месенджерів. Це створює своєрідний ефект довіри, бо в цих закритих спільнотах дуже вузьке коло користувачів. Як наслідок – більша кількість людей реагують на фейки, поширюють їх, підтримуючи таким чином «тривалість» життя недостовірної інформації».

Медіатренер, журналіст, викладач Національного університету «Острозька академія» Сергій Штурхецький відзначив: «Переважна більшість  інформації насправді не прихована, а знаходиться у вільному та відкритому доступі. Тож верифікувати (тобто перевірити) будь-яку інформацію можливо, було б лишень бажання дізнатися, чи насправді  експерт є експертом».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right