Перевіряй перед репостом - вебінар «Стандарти журналістики в умовах пандемії та кризи» 11-12 травня

14.05.2020  

Перевіряти факти лише в офіційних джерелах: не розповсюджувати неперевірену чи сумнівну інформацію та не вестися на емоційні історії - пробували на вебінарі «Стандарти журналістики в умовах пандемії та кризи» 11-12 травня 2020.

“Щоб створювати інформпродукт, (блоги, влоги, пости та публікації), зовсім не потрібно бути журналістом, - вважає доктор наук, професор, президент АУП Валерій Іванов. - Але варто знати і користуватися стандартами подачі інформації, яку розробили журналісти за сотню років своєї роботи”.

Де знайти перевірену інформацію та чому інколи в офіційних джерелах відрізняються цифри розповів експерт з питань розвитку Директорату медичних послуг МОЗ України Євген Гончар. Він звернув увагу, що є різні методики оцінки підозрюваних на коронавірус і закликав користуватися лише офіційним сайтом міністерства де викладається перевірена і підтверджена інформація. Він також розповів про роботу Національної служби охорони здоров’я та які зміни відбуватимуться на другому етапі медичної реформи у зв’язку з пандемією. Не оминув ресурсів міжнародних організацій, де можна порівнювати статистику та слідкувати за тенденціями в інших країнах. Звернув увагу, що до подібних чи відмінних випадків у статистиці треба завжди підходити виважено і індивідуально.

Лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук Юрій Жигарєв розповів про теоретично-практичну складову ковід-19. Як передається, як захиститися, на які симптоми звернути увагу і як правильно розповідати про це аудиторії. Наприклад, найпростіше: вірусом не хворіють і вірус не лікують. Закликав медіаспільноту в цей складний періодж підтримувати лікарів та медичні установи.

Учасники працювали групами над пошуком актуальними тем щодо висвітлення ситуації з ковід-19, пропонували свої джерела інформації та звертали увагу на проблеми, які можуть цікавити їхнє оточення в першу чергу. Розглядали кейси порушення етичних норм, акцентували увагу на тому, чим висвтілення медичних тем в загальному відрізняється від висвітлення медичних чи навколомедичних тем рід час пандемії. У другому випадку має обов'язково спрацьовувати поняття відповідального інформування, що має переважати над бажанням хайпанути чи терміново щось поширити.

“Ми наповнюємо наші вебінари практичною складовою для того, щоб учасники не лише прослухала щось нове від наших експертів, а відпрацювала практичні навички роботи у шрупах разом із нашими тренерами,  - розповідає виконавчий директор АУП Андрій Коваленко. - Ми працюємо з людьми, які реально створюють матеріали, для яких дуже важливо відповідально висвітлювати тематику ковід-19 та не втрачати аудиторію через ненавмисне розповсюдження фейків чи неправдивих новин”.

“Ми завжди підтримуємо ініціативи Академії української преси, які спрямовані на підвищення стандартів подачі інформації, відповідальності за розповсюдження інформації, - поділився враженнями менеджер проєктів фонду Володимир Олійник, - Фонд Фрідріха Науманна за свободу завжди виступає за розвиток громадянського суспільства та підтримує відповідального громадянина в Україні”.

Наступний вебінар на цю тему запланований на 25-26 травня. Підпишіться на оновлення сторінки Академія Української Преси, а потім можете сміливо заповнювати анкету для участі. 

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right