Підлаштовуємося до онлайн-навчання разом! «Будь у тренді: МІГ в онлайн!»

06.12.2020  

4-6 грудня 2020 року відбувся  черговий авторський онлайн-тренінг «Будь у тренді: МІГ в онлайн!». Організувала захід Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. 

Тренерками заходу були Тетяна Іванова, медіаексперта, докторка педагогічних наук, професорка, медіа та бізнестренерка, авторка численних підручників, посібників,  монографій, методичних рекомендацій з проблем формування  медіаграмотності та освіти дорослих та Світлана Ізбаш, медіатренерка, кандидатка педагогічних наук, доцентка, дослідниця андрагогічних принципів онлайн-навчання дорослих, розробниця багатьох вправ з медіаграмотності на цифрових онлайн ресурсах.

2020 рік приніс багато змін у життя кожного. Ці зміни торкнулися й освіти. Сучасним викладачам доводиться пристосовуватись до онлайн-формату викладання. Вони щодня знаходяться у пошуках нових інструментів для проведення занять в Зумі чи Скайпі. Дуже важко зберегти увагу учня на офлан-уроці, а я це можна зробити дистанційно?! Тетяна Іванова і Світлана Ізбаш під час вебінару розказували як можна урізноманітнити проведення заняття, які програми при цьому краще використовувати, щоб уникнути «розмовляючої голови», і використовуючи при цьому інфо-медійну грамотність. 

Валерій Іванов зауважив: «Медіаграмотність – це не тільки вміння критично мислити, а й здатність високоефективно використовувати цифрові технології».

Тетяна Іванова поділилася думками: «Зараз саме час спрогнозувати нашу подальшу постпандемічну освітню світопобудову. До старого офлайн формату, а саме «ручка-указка-переказ» – повернення немає. Працюючи з поколінням «screen-screen” , ми давно зрозуміли, що крім купи знань, якими були напхані наші програми, нам необхідно розвивати у студентів життєві навички: навички пристосування до швидкоплинної ситуації, навички жити і працювати у цифровому світі, навички абсолютного нового стилю комунікації та взаємодії. Нам, педагогам вищої школи, щоб йти в ногу з часом, мало найновіших удосконалень у програмах і змісті навчання. Нам потрібно навчитися працювати в новому онлайн форматі, навчати на нових платформах / інструментах і робити це інноваційно, інтерактивно, еврістично».

Світлана Ізбаш відзначила: «Навчити вчитися впродовж життя, критичне мислення та навички роботи з цифровими технологіями - ось головні компетентності, які необхідно сформувати сьогодні у студентів, учнів та дорослих!  Найбільш затребуваними спеціальностями у майбутньому стануть ті, які пов’язані з інноваційними і цифровими технологіями, а фахівці, щоб досягти успіху в житті мають володіти креативністю, інтелектуальністю, умінням приймати правильні рішення в непередбачених ситуаціях. А чи зможе викладач, який сам не володіє основами  цифрової грамотності підготувати молодь до життя в тих умовах, які будуть кардинально відрізнятися від сьогоднішніх?  Ми можемо вважати, що карантин скоро завершиться, і все повернеться у звичайний режим. Але всі, хто одного разу спробував застосувати онлайн-інструменти у навчанні, вже ніколи не відмовляться від них, навіть, у режимі офлайн!».

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right