Пишемо про медичну реформу професійно та зрозуміло

18.02.2019  

Тема здоров’я завжди користується попитом на читацькому ринку споживачів медіа. А якщо матеріал медичного спрямування поданий цікаво, актуально та зрозуміло – автор такого тексту приречений на журналістське визнання та повагу аудиторії.

«Як зрозуміло писати про медичну реформу» – семінар, який Академія української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна за Свободу проводить на регулярній основі задля підвищення кваліфікації журналістських кадрів. Цього разу ми завітали до Чернігова – 13-14 лютого 2019 року.

Розпочав захід менеджер проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні та Білорусі Володимир Олійник, він зазначив: «Коли мова заходить про права людини – невід’ємною частиною є реалізації її прав на свої першочергові потреби. Зокрема, функціонування органів державної влади, врахування потреб населення, розподілення коштів та прозорість фінансових процедур», — зазначив він, — «Наше завдання полягає показати і розповісти про демократичні механізми контролю та співпраці населення та влади».

Виконавчий директор Академії української преси Андрій Коваленко розповів про діяльність АУП, можливості для журналістів та повідомив: «Якісне інформування про перебіг медичної реформи є дуже важливим, адже ця тема недостатньою висвітлюється, особливо в регіональних медіа. Аудиторія повинна знати про основні зміни та нововведення, що стосуються реформи. Наша задача, як виконавців проекту збільшити якість та кількість матеріалів на медичну тематику».

«Коли мова йде про теми здоров’я та реформи, журналіст має розібратися де справа стосується персональної відповідальності, а де ці повноваження передані органам державної влади чи медичним працівникам. Самолікування шкідливе не лише у медицині, але й у реформах. До цього треба залучати аудиторію і не боятися роз’яснювати ключові положення», — повідомив медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко.

Євгеній Гончар – сімейний лікар, експерт медичної групи коаліції громадських організацій Реанімаційного Пакету Реформ (РПР), член Громадської ради при МОЗ України розповів слухачам таке: «Писати про медицину завжди цікаво, оскільки, про що не пишеш – воно все має відношення до здоров’я. Основна проблема полягає в тому, що журналісти часто пишуть вихоплюючи фразу із контексту, а в темі реформування треба вміти розбиратися глибше, оцінюючи всі плюси та мінуси».

Учасники спробували створити різноманітний контент на медичну тематику: намагалися доступно розповісти про ключові елементи медичної реформи. Окремо виконали домашню роботу, написати матеріал про візит до лікаря. Обговорення суб’єктивних вражень та як в цей матеріал можна включити інформацію про медичну реформу викликало живий інтерес у журналістів.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right