Піти, щоб залишитися

22.02.2021  

Костянтин Балабанов залишив посаду ректора МДУ з гордістю за ту роботу, яку виконав разом із командою однодумців.

Людмила Кудріна, "Приазовский рабочий"

Наш сьогоднішній співрозмовник не потребує представлення читачам. З 30 років із дня заснування Маріупольського державного університету 28 Костянтин Балабанов керував роботою вузу - ровесника незалежності України - і, власне, визначив вектори його стрімкого розвитку.

Один тільки перелік регалій ректора займе добру чверть газетної смуги: доктор політичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, Почесний генеральний консул Республіки Кіпр у Маріуполі, володар ряду високих вітчизняних і зарубіжних державних нагород і звань, заслужений працівник освіти України і так далі. Як оцінює пройдений шлях і чим сьогодні живе людина, яку без жодного перебільшення називають батьком університету?

У колисці гуманітарної освіти в Маріуполі та Приазов'ї

- Костянтин Васильович, що найбільш важливе ви б хотіли назвати на шляху становлення університету?

- Хотілося б нагадати читачам, що МДУ був відкритий завдяки демократичним перетворенням у нашій країні і починав свою історію як Маріупольський гуманітарний коледж при Донецькому державному університеті.

Ініціаторами створення коледжу були Володимир Шевченко, ректор Донецького національного університету, академік, Герой України, маріупольський міський голова Юрій Хотлубей і голова Маріупольського міського товариства греків Валентина Коноп-Ляшко.

Сама по собі його поява в півмільйонному Маріуполі, де багато десятиліть успішно працював металургійний інститут, стала справжнім гуманітарним проривом в історії промислового міста. Перший набір студентів коледжу становив 102 людини, які навчалися на п'яти спеціальностях.

Батьки нинішніх студентів, їхні дідусі та бабусі добре пам'ятають, що ми починали свою діяльність практично з нуля - без кваліфікованих викладачів, навчальної бази і тим паче без міжнародних зв'язків. Тоді мало хто вірив, що з гуманітарного коледжу, який займав десять кімнат у колишньому будинку політпросвіти, вийде сучасний авторитетний університет. Навколо будівлі був пустир, зарослий травою, а всередині розташовувалося вісім комерційних фірм.

Я працював практично цілодобово, йшов додому далеко за північ, нерідко ночував на роботі, і колектив викладачів і співробітників працював у такому ж ритмі. Для мене було надзвичайно важливо, що з самого початку роботи ректором мене активно підтримували викладачі та співробітники. Я був оточений талановитими, працьовитими і сумлінними людьми, у багатьох випадках вони є авторами успіху Маріупольського державного університету. В результаті за короткий період МДУ пройшов шлях від коледжу до класичного університету. Він став справжньою колискою гуманітарної освіти в Маріуполі та Приазов'ї, важливим центром якісної підготовки фахівців, одним із провідних центрів співпраці України з зарубіжними країнами в галузі освіти, науки і культури.

Ці досягнення стали можливими завдяки колосальному працьовитості і енергії, таланту і професіоналізму викладачів і співробітників, ініціативності студентів, а також завдяки всебічній і потужній підтримці університету на всіх рівнях влади в Україні і за кордоном.

Найважливіше місце в програмі розвитку МДУ займає зміцнення кадрового складу. Якщо в 1991 році, на момент створення коледжу, педагогічний колектив налічував 12 викладачів, лише троє з яких були кандидатами наук, то сьогодні в структурі університету п'ять факультетів, де понад 250 викладачів, у тому числі 40 докторів наук і 139 кандидатів наук, здійснюють підготовку фахівців за більш ніж 80 бакалаврськими, магістерськими та аспірантським програмами.

Сьогодні вищу освіту в МДУ отримують понад 3200 студентів, серед них понад 300 іноземців з 18 країн світу. А в цілому за минулі роки університет випустив більше 20 тисяч першокласних фахівців, які успішно реалізують себе в обраній професії як в Україні, так і за кордоном.

- Одне з ключових напрямків, яке вам довелося, як і всі інше, створювати з нуля, - наукова діяльність університету. А з чого починалося?

- Класичний університет - це, перш за все, наука і безумовний пріоритет для МДУ з перших днів його становлення. Нікому не відомому вузу в першу чергу необхідно було заявити про себе, і, повірте, знадобилося багато праці й енергії, щоб організувати масштабні наукові форуми й опинитися в центрі уваги міжнародної наукової спільноти.

Щоб зміцнити позитивний імідж університету і міста Маріуполя, ми, як правило, проводимо конференції на державному рівні.

Наведу лише один із численних прикладів - широкомасштабну науково-практичну міжнародну конференцію 2011 року, присвячену 20-річчю МДУ: «Наука та освіта в сучасному університеті в контексті міжнародного співробітництва». Міжнародний форум зібрав понад 300 учасників з 15 країн світу, в тому числі з Греції, Італії, Великобританії, Кіпру, Китаю, США, Франції та інших. У роботі конференції взяли участь вчені з 40 національних університетів України, понад 50 ректорів, професорів з 27 зарубіжних університетів. Під час конференції були підписані договори про співпрацю з університетами Великобританії, Китаю, Італії, Греції та інших країн.

У прийнятих за підсумками конференції рекомендаціях учасники наукового форуму схвалили модель міжнародної діяльності Маріупольського державного університету, зазначивши її високу результативність і ефективність, а також актуальність її впровадження в практику інших вищих навчальних закладів.

У такому ж форматі в 2018 році пройшла міжнародна науково-практична конференція з інтернаціоналізації вищої освіти та багато інших.

Важливо відзначити, що ми завжди до початку конференції видавали матеріали для того, щоб її учасники могли ознайомитися з доповідями і тезами виступів і взяти активну участь в їх обговоренні.

Успішний розвиток університетської освіти неможливий без якісних і результативних наукових розробок його вчених. Щорічно на кафедрах виконується 20-25 науково-дослідних тем, у тому числі за рахунок держбюджетного фінансування.

Успішно розвиваються в університеті аспірантура і докторантура, створені спеціалізовані вчені ради з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата політичних, економічних, історичних наук. В середньому щорічно викладачі та аспіранти МДУ захищають 2-3 докторські та понад 10 кандидатських дисертацій. Саме завдяки стрімкому розвитку нашого університету в Маріуполі з'явилися перші доктори політичних, історичних, педагогічних, соціологічних, філологічних, юридичних наук. Це створило умови для розвитку власних наукових шкіл у МДУ: з історії України, яку очолює професор Володимир Романцов, з дошкільної освіти - професор Катерина Щербакова, з проблем інформаційної політики - професор Георгій Почепцов, з міжнародної економіки - професор Олена Булатова. Разом із колегами мною сформована наукова школа з міждержавного співробітництва.

«Досягнення університету стали можливими завдяки колосальній працьовитості й енергії, таланту та професіоналізму викладачів і співробітників, ініціативності студентів, а також завдяки всебічній і потужній підтримці МДУ на всіх рівнях влади в Україні і за кордоном», - Костянтин Балабанов

Наукові розробки вчених і студентів МДУ не тільки розвивають університет, вони формують науковий потенціал і Маріуполя. Наші вчені беруть найактивнішу участь у розробці стратегічних програм розвитку міста та регіону. Важливо відзначити, що маріупольський міський голова Вадим Бойченко надає велику допомогу в розвитку матеріально-технічної та наукової бази МГУ.

Унікальна модель міжнародного співробітництва

- Серед характерних рис фірмового стилю МДУ - мобільність викладачів і студентів, тісні міжнародні зв'язки. У чому їх специфіка?

- Університет розробив та успішно втілює власну модель міжнародної діяльності, яка передбачає комплексне співробітництво з міністерствами освіти і закордонних справ, посольствами, консульствами, обласними адміністраціями, меріями, провідними університетами, науковими установами, громадськими організаціями та фондами зарубіжних країн. Нами прийнято понад 700 офіційних делегацій. МДУ - один із небагатьох вузів в Україні, який відвідали три президенти європейських країн. Ті, хто побував у місті за нашим запрошенням, президенти Греції Константінос Стефанопулос і Каролос Папуляс, президент Республіки Кіпр Дімітріс Хрістофіас за великий особистий внесок у зміцнення дружби і співпраці між нашими країнами і народами були обрані почесними громадянами Маріуполя і почесними професорами Маріупольського державного університету. Завдяки цим візитам про Маріуполь, Федерацію грецьких товариств України та МДУ тоді дізналися в усьому світі.

З гордістю відзначу, що в мене склалися теплі і довірчі відносини з багатьма керівниками Греції, Кіпру, Італії, що дало можливість розширювати рамки співробітництва та гідно представляти за кордоном не тільки наш університет, місто й область, а й нашу країну. Як правило, при зустрічах із президентами, головами парламентів зарубіжних держав, міністрами, депутатами я намагався, щоб у цих переговорах брали участь і посли України, що дозволяло поряд із питаннями діяльності університету обговорювати перспективи розвитку двостороннього співробітництва в галузі економіки, науки, культури і освіти. Підсумки таких зустрічей досить часто виносилися на спільні прес-конференції, що також сприяло просуванню позитивного іміджу Маріуполя і України.

У наших студентів і викладачів була і є прекрасна можливість стажуватися за кордоном на виключно пільгових умовах. Сотні з них щороку брали і беруть участь в освітніх, наукових і культурних програмах.

За останній час МДУ став партнером вельми перспективних міжнародних проєктів Еразмус + «Переосмислення регіональних досліджень: Балто-Чорноморський зв'язок» і «Журналістська освіта за демократію в Україні».

За підтримки численних іноземних партнерів в університеті оснащені й успішно працюють Інформаційний центр ЄС, представництво Європейської організації публічного права, Маріупольський інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку», Центр Балто-Чорноморських регіональних досліджень, Інститут українсько-грецької дружби та елліністичних досліджень, Центр гендерних досліджень і освіти, Міжнародний центр з охорони навколишнього середовища, італійський та польський культурні центри.

Завдяки всебічній допомозі всесвітньо відомого фонду «А. Левендіс» на базі університету працює унікальна, найкраща в Україні бібліотека елліністичних студій імені Константіноса Левендіса, яка містить близько 18 000 найменувань довідкової, навчальної, наукової та художньої літератури новогрецькою, англійською, німецькою та іншими мовами.

Для студентів і в ім'я студентів

- Протягом усієї своєї роботи на посаді ректора ви невпинно повторювали: «Все, що робиться в університеті, - робиться для студентів і в ім'я студентів». А чим вас надихає сьогоднішнє студентство?

- Перш за все, тим, що в нашому університеті навчаються чудові студенти - це розумні, працьовиті, ініціативні, творчі, активні молоді люди, які завдяки своїм успіхам у навчальній, науковій, культурній, громадській, міжнародному житті прославляють не тільки наш університет, а й місто Маріуполь і Україну.

Зазначу, що в МДУ створені всі умови для отримання якісної освіти, інтелектуального, фізичного та духовного розвитку студентської молоді. За останні два роки і перший семестр 2020-2021 років 80 наших студентів за відмінне навчання й великі досягнення в науковій та громадській діяльності отримали іменні стипендії Президента України, Кабінету міністрів України, Верховної Ради України, імені Михайла Грушевського, Маріупольської міської ради та інші. 29 студентів стали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів студентських наукових робіт і олімпіад.

Наша студентська рада успішно реалізує соціально значущі проєкти не тільки на університетському, але й на міському та всеукраїнському рівнях. Слід зазначити, що багато традицій заклав її перший голова - нинішній ректор МДУ Микола Трофименко.

В університеті діють різноманітні творчі студії та колективи, особливе місце серед яких займає ансамбль «Промінь» - єдиний ансамбль народного танцю серед творчих колективів вищих навчальних закладів Донецької області, переможець всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Щасливий продовжити роботу

- Як би ви охарактеризували вашого випускника і наступника Миколу Трофименка, обраного та затвердженого на посаду ректора МДУ?

- Це сучасний, талановитий, авторитетний, дуже працездатний і перспективний керівник. Микола Трофименко чотири роки успішно працював завідувачем відділом міжнародних зв'язків МДУ і 9 років займав посаду проректора з науково-педагогічної роботи МДУ (міжнародні зв'язки). Мені приємно відзначити, що всі ці роки ми разом із Миколою Валерійовичем і нашими колегами успішно розвиваємо університет. Його добре знають і поважають ректори багатьох провідних університетів України, керівництво Офісу Президента, МОН України, Донецької обласної державної адміністрації, мерії.

Важливо відзначити, що нового ректора добре знають і за кордоном. Я думаю, що з його обранням наш університет отримає нову якість розвитку і він разом із нашою дружною командою однодумців зробить все необхідне, щоб МДУ і в подальшому так само динамічно й успішно розвивався за всіма напрямками, зміцнюючи і поліпшуючи свої позиції як в Україні, так і за кордоном.

- Величезний пласт життя, понад чверть століття, віддані служінню університету. З якими почуттями ви покинули свій пост?

- Я пішов з посади ректора МДУ з великою гордістю за ту роботу, яку ми зробили разом із командою однодумців, за всі наші колективно здобуті перемоги, за всі перешкоди і труднощі, які ми подолали, і за внесок, який ми зробили в майбутнє розвитку університету.

Я зробив все, що міг, і часом навіть те, що, здавалося, не міг зробити.

- Костянтин Васильович, чим ви будете займатися зараз?

- У мене закінчився контракт з Міністерством освіти і науки України, і зараз я працюю радником ректора МДУ, професором кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики, а також Почесним генеральним консулом Республіки Кіпр у Маріуполі.

Зараз з'явилося більше вільного часу, і для мене дуже важливо думати, писати, читати. Я увійшов у такий вік, коли багато чого можу собі дозволити і коли є досвід, знання, зв'язки, які ще можна використовувати для розвитку університету.

Щасливий тим, що працюю на кафедрі міжнародних відносин і зовнішньої політики, яку свого часу створював і мав честь 15 років її очолювати. В університеті створено авторський колектив, який активно працює над написанням історії МДУ, і я сподіваюся, що нам вдасться підготувати цікаву, розумну і корисну книгу, яка вийде до 30-річчя нашого університету.

Життя подарувало мені зустрічі з цікавими людьми: розумними і талановитими керівниками, відомими дипломатами, прекрасними вченими і викладачами, відмінними студентами. Це великий клуб друзів МДУ, кожен з яких зробив свій внесок у розвиток університету. Сердечна вдячність всім за роки співпраці, яка, сподіваюся, буде продовжуватися.

Світлина Льва Сандалова: Батько університету. З 30 років із дня заснування МДУ 28 років Костянтин Балабанов керував роботою вузу - ровесника незалежності України

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right