Прес-тури Україною. Зима 2021.

30.12.2021  

Київ, Краматорськ, Дружковка, Рубіжне, Авдіївка, Маріуполь, Київ - чотириденний маршрут 13 закордонних журналістів з Литви, Латвії, Іспанії та Румунії, які проїхалися Донецькою областю напередодні Різдва. Зустрічалися з ветеранами російсько-української війни, військовими та поліцейськими, місцевими жителями, народними та місцевими депутатами, громадськими діячами, представниками органів державної влади та місцевого самоврядування. Проект «Прес-тури Україною» виконується Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні для максимально оперативного та правдивого інформування міжнародної спільноти щодо подій в Україні.

Журналісти цікавилися готовністю України до відбиття російської агресії, настроями місцевого населення, розпитували про період активних бойових дій 2014-2018 років.

Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко розповів журналістам про ситуацію в Донецькій області. Розказав про інфраструктурні проекти, ситуацію з українцями на окупованій території, станом готовності регіону до протидії російській агресії. «Ми знаходимося у стані війни вже сьомий рік, тому готові до будь-яких провокацій зі сторони агресора і готові дати достойну відсіч»,  — заявив Павло Кириленко зарубіжним журналістам.

Заступник керівника поліції Донецької області, начальник кримінальної поліції Артем Кисько розповів про систему організації роботи правоохоронних органів, аналітичну та оперативну роботу, яку проводить поліція щодо протидії злочинності. Поділився своїм баченням нинішньої ситуації у регіоні та розповів про перші тижні російської агресії у місті Донецьк.

Відвідали журналісти музей спротиву українського Донбасу окупаційним режимам “Дружківська катівня” у місті Дружківка. Поспілкувалися з активістами та ветеранами російсько-української війни, поклали квіти до пам’ятного знаку біля військкомату на честь усіх, хто загинув за незалежність України.

Депутат Маріупольської міської ради, ректор Маріупольського державного університету Микола Трофименко розповів про соціальну ситуацію в місті, про роботу університету та кроки, які здійснює місцева влада, щоб налагодити роботу міста.

Окремою темою проходила економічна ситуація в регіоні. Про потужності Державного підприємства "Маріупольский морський торговельний порт" розповів директор Ігорь Барський. Говорили про історію створення порту, завантаженість порту до 2014 року та як вдалося налагодити роботу та зберегти робочі місця останніми роками, незважаючи на блокування торговельних суден російськими кораблями.

У Києві журналісти поспілкувалися з народними депутатами від партії «Слуга народу» Євгенією Кравчук та партії «Солідарність» Володимиром Ар’євим. Ситуацію із судовою реформою, проблемами з членами конституційного суду, втіленням конституційної реформи розповів голова громадської організації «ДеЮре» Михайло Жернаков. Про ситуацію в зоні ООС розказав журналіст, головний редактор сайту «Цензор.нет» Юрій Бутусов.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко розповів про особливості роботи журналістів в Україні, ризики та виклики, з якими щоденно зустрічаються представники медіа. Про репресії щодо українців на окупованій території Криму поділився журналіст Микола Семена.

Проект «Прес-тури Україною» виконується Академією української преси  за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right