Що журналістам можна, а що заборонено законом чи етичними стандартами. Вебінар «Журналістика 2020: як стандарти впливають на відповідальне інформування аудиторії» 4-5 червня

18.06.2020  

Що журналістам можна, а що заборонено законом чи етичними стандартами. Як працює саморегуляція у медіа і до кого звертатися, якщо ви вважаєте, що медіа видало некоректну інформацію. Це все на вебінарі від АУП під назвою «Журналістика 2020: як стандарти впливають на відповідальне інформування аудиторії».

Подія відбувлася 4-5 червня за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні (харківський офіс).

"Найпростіше, що може зробити журналіст - це дотримуватися етичних стандартів, - вважає доктор наук, професор, президент АУП Валерій Іванов. - Виявляється, для деяких журналістів це просто непосильна вимога. Але для цього й існує Комісія з журналістської етики та професійні творчі спілки".

Окремо обговорювали авторське право в інтернеті, типи ліцензій Creative commons та правила відповідального використання.

Але найбільший інтерес викликала тема самопрезентації в сомережах. Доцент кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія», журналіст, голова Незалежної медіа-профспілки України Сергій Штурхецький аналізував публічні профілі учасників, звертав увагу на доречність тих чи інших публікацій та фотографій. Наводив приклади правильного оформлення публічної сторінки у соцмережі, що саме вона має містити, яким чином виглядати, яка інформація є корисною, а яка зайвою (спойлер: не треба викладувати персональний номер мобільного телефону, до якого ще й привязана банківська картка).

Домашнім завданням учасники шукали порушення стандартів в останніх новинах регіональних медіа та тренувалися подавати заяву до КЖЕ з аргументованим обгрунтуванням в чому саме вони вважають полягає порушення чи недотримання стандартів. Було цікаво.

👨‍🏫Академія української преси сприяє критичному споживанню медіа, дотриманню стандартів журналістики, навчає основам медіаграмотності вчителів, дітей та дорослих.

Долучайтеся до діяльності АУП на нашій ФБ сторінці та сайті чи за нашими хештегами.

#АУП #тренінги_АУП #вебінари_АУП #журналістика #медіа #медіаграмотність #media #journalism #стандарти_журналістики

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right