Школа військової журналістики — це знання, які у критичній ситуації врятують вам життя

03.04.2023  

У стресових ситуація людина забуває як звати її батьків.
А що говорити про виконання якихось механічних дій, які потребують ретельної послідовності? 

Зізнавайтеся, ви знали, що пораненого потрібно оглядати згори вниз? Тобто спочатку: шия, вузлова ділянка, під пахви, пах. Тулуб завжди залишається на потім. Чому? Про це дізналися учасники Школи військової журналістики, яку організували ми — Академія української преси. 

Підібравши нішевих спеціалістів, які не просто розказали про те, як накласти джгут і правильно обробити рану, ми продемонстрували журналістам повний алгоритм надання першої медичної допомоги. 

«Послідовність надання медичної допомоги непорушна. Головне — не втрачати голову», — запевнили запрошені фахівці. Вони не просто змоделювали ситуації, а уклали учасників на підлогу і пустили штучну кров для відпрацювання навичок. «Якщо ви не бачите жодної ознаки кровотечі — це не значить, що її немає! Судина може відкритися через 10 хвилин і до цього треба бути готовими» — про це йшла мова у практичній частині. 

У другий день заходу група працювала з практикуючими журналістами, які висвітлюють війну у своїх матеріалах. 

Коли плануєте поїздку і роботу в зоні бойових дій, треба усвідомлювати, що в першу чергу вам потрібно розраховувати тільки на самого себе. «Оцініть свої сили. Тобто у вас має бути повне розуміння власних можливостей — зарівно фізичних, як і психічних. З’ясуйте насамперед для себе, чи ви дійсно готові до цього. Страх — це нормально», — переконаний Пьотр Андрусечко, кореспондент «Gazety Wyborczej» і «Outriders» в Україні і країнах Східної Європи, «Журналіст року 2014».

Погодьтеся, ціна помилки на передовій може бути зависока — життя, власне, колег чи героїв зйомки. Для Станіслава Юрченка, продюсера спецпроектів, фотографа, радіоведучого, автора і редактора серії спецпроектів, який з 2019 року є більдредактором видання «Ґрати», а з 2022 висвітлює російське вторгнення в Україну, одне з головних правил зйомок на війні «не зробити гірше». 

«І ніхто не зможе забрати цю відповідальність з особисто журналіста — ні редакція, ні пресофіцер, ніхто інший. Саме тому підтягувати свої навички й розуміння як працювати під час бойових дій максимально актуальне. Ми маємо вчитись власній фізичній безпеці, домедичній допомозі й тому, як не травмувати героїв, що пережили власне пекло», — зауважує експерт. 

Друзі, ми вже зіштовхнулись з цими викликами й тільки спільними зусиллями можемо допомогти один одному не робити більше прикрих помилок. Зовсім скоро ми анонсуємо новий набір на Школу військової журналістики і будемо раді забезпечити всіх бажаючих теоретичним і практичними алгоритмами роботи у нелегкий для країни час. 

Тренінг відбувся завдяки нашому спільному проєкту між Академією української преси  та міжнародною організацією Internews. Вона впроваджує «Медійну програму в Україні» за фінансування агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right