Сильна та незалежна преса наблизить нас до європейських стандартів

15.03.2017  

14-15 березня 2017 року в Києві відбувся семінар «Імплементація Угоди про асоціацію Україна-ЄС: як працювати регіональному журналісту», який організувала Академія української преси за підтримки Представництва фонду Конрада Аденауера в Україні. Участь у ньому взяли більше двадцяти журналістів з усіх регіонів України.

Відкриваючи семінар, присвячений імплементації угоди про асоціацію Україна-ЄС, керівник Представництва фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн заявила, що бачить перспективи імплементації всіх запланованих пунктів угоди Україна-ЄС і лібералізацію візового режиму з Україною. «Мене завжди засмучувало відстрочення цього питання в європейських країнах» – наголосила пані Бауманн. Разом із журналістами вона подискутувала щодо баченням сучасних політичних процесів в Європейському союзі, проявів політичного популізму, висловила надію, що лише за допомоги сильної та незалежної преси Україна наблизиться до європейських стандартів не лише законодавчо, але й у менталітеті.

Ідею щодо дотримання професійних журналістських стандартів підтримав і Президент Академії української преси Валерій Іванов. Він звернув увагу на те, що серед причин падіння довіри до українських ЗМІ є вина журналістів, які заради гарячих новин чи патріотизму нехтують стандартами подачі інформації, вдаються до пропаганди та маніпуляцій і через це втрачається довіра до галузі взагалі. Аналізуючи приклади роботи закордонних ЗМІ, він наголосив на тому, що багато країн у свій час стикалися зі схожими викликами, як сучасна Україна. І якраз досвід роботи медіа в такий складний період показує, наскільки важливо бути об'єктивним та неупередженим, чесним щодо свого читача та глядача і не іти на поводі у політичних гасел.

Як шукати теми, легко роз’яснювати читачам нюанси вимог до українського законодавства зі сторони ЄС, як проводити паралелі на побутовому рівні і що вступ до Євросоюзу принесе звичайним українцям – пояснювала журналіст, представник громадської організації «Український центр європейської політики» Світлана Чернецька. Вона акцентувала увагу на тому, що журналіст повинен дивитися на угоду та на її імплементації з точки зору своєї аудиторії, вишукуючи цікаві та ключові моменти, які викличуть інтерес як до видання, так і до журналіста.

Де шукати джерела інформації,  як цікаво оформлювати журналістський матеріал, на яких елементах сьогодні акцентується увага читача та глядача розповів медіатренер, журналіст, викладач кафедри періодичної преси Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Юричко. В активній дискусії обговорювалися кроки реформування українських медіа, як прийняття нових законів впливає  на роботу журналіста, з якими труднощами сьогодні зустрічається журналіст у регіонах при виконані професійних обов’язків, як правильно подавати інформаційний запит та що роботи, якщо органи державної влади відповідь на запит ігнорують.   

Наступний семінар для регіональних журналістів “Імплементація Угоди про асоціацію Україна-ЄС: як працювати регіональному журналісту” відбудеться 21-22 березня у Рівному.

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right