Способи боротьби з карантинним вигоранням

15.10.2021  

14-15 жовтня 2021 року пройшов вебінар «Як уникнути професійного вигорання та критичне мислення». Організувала захід Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. 

Тренерами заходу виступили: 

  • Валерій Іванов, президент Академії української преси, доктор філологічних наук, професор; 
  • Галина Гандзілевська, психотерапевт, доктор психологічних наук, професор; 
  • Сергій Штурхецький, журналіст, голова Незалежної медіа-профспілки України; 
  • Андрій Юричко, медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. 

Не дивлячись на святкові дні, учасники вебінару протягом двох днів розбиралися у бар’єрах у журналістів та вчителів, вивчали формули особистості та успіху, знаходили ресурси у журналістів і вчителів, формували інформаційну та психологічну стійкість особистості в часи інфодемії, виконували вправи на пошук тем і натхнення, аналізували повідомлення у соціальних мережах. 

Валерій Іванов зауважив «Напруга, перевтома веде до неможливості ефективно працювати. Але з цим явищем можна і треба боротися. Як це робити – йде мова у нашому тренінгу». 

Галина Гандзілевська  прокоментувала «Проблема подолання карантинного вигорання на сьогодні набуло неабиякого значення. Разом з тим, особливої уваги потребує профілактика емоційного виснаження, зокрема освітян, журналістів. Адже в умовах інформаційної епідемії ця категорія людей є надчутливою. Нещодавно на базі нашого Наукового Центру «Саногенна педагогіка та психологія» Національного університету «Острозька академія» ми з командою науковців-психологів провели дослідження для того, щоб виділити чинники, які провокують виникнення синдрому емоційного вигорання, і ті, які протидіють цьому процесу. Так, нами було виявлено, що учителі, які керуються такими установками, як «Будь досконалістю» та «Поспішай»,  заборонами: «Не будь дитиною, не будь спонтанним», «Не твори», «Не будь успішним», «Не будь собою» швидше емоційно виснажуються. А тому важливо дозволити собі  впустити у своє життя креативність, спонтанність і успіх і, звичайно, позитивні емоції, на що і націлений наш тренінг. Будьте більш уважними до себе!». 

Сергій Штурхецький зазначив «Багато маніпуляцій в інформаційній сфері базуються на експлуатації емоційної вразливості людини, її «слабкостях». Іноді ми забуваємо, що журналісти – це теж люди, із своїми емоціями та вразливостями. Тож і на журналістів впливають такі маніпуляції. Проблема  у тому, що через журналістів дані фейки та маніпуляції можуть отримувати поширення і багатомільйонну авдиторію. Відтак, дуже важливо, щоб саме журналісти не піддавалися на маніпуляції, не виснажувалися від надміру інформації. Під час тренінгу ми спробували показати, яким чином можливо натренувати свою опірність негативним інформаційним впливам, не вигоріти, зберегти критичне мислення і працездатність».

Андрій Юричко звернув увагу, що «2-3 роки монотонної журналістської роботи — і можна залишати професію від вигорання. Щоб утриматися, знайти нові сили — треба розширювати діяльність, змінювати підходи і шукати нове бачення старих проблем».

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right