Студенти-журналісти розібралися в різновидах російських ІПСО

13.04.2023  

12-13 квітня Академія української преси (АУП) провела дводенний онлайн-тренінг «Дім фейків: брехня за розкладом (хронологія російських інформаційних вкидів)».

Тренери поділились правилом формування інформаційного вакууму. Він виникає на перетині таких явищ - суспільний інтерес до теми, нерозуміння того, що відбувається та нестача офіційної інформації. Разом з учасниками аналізували різновиди російських ІПСО, аудиторію їх поширення, через які канали ефективно поширювались, які загрози приховують, як аналізувати джерела інформації.  

Олександр Гороховський, керівник фактчек-проєкту «БезБрехні» зауважив: 

«ІПСО – це структура, де можуть бути і фейки, і пропагандистські елементи, й елементи поширення страху і паніки, й елементи правдивої інформації. Тому вона й називається спеціальною, тому що її міксують. Для поширення ІПСО, завжди ретельно продумуються канали просування».

Сергій Штурхецький, голова Незалежної Медіа-Профспілки України розповів:

«Суспільний інтерес до теми, нерозуміння того, що відбувається та відсутність офіційної інформації 24 лютого, в день початку повномасштабного вторгнення, перетворилися на величезний інформаційний вакуум для українського суспільства».

Онлайн-тренінг відбувся завдяки нашому спільному проєкту між «АУП» та міжнародною організацією Internews. Вона впроваджує «Медійну програму в Україні» за фінансування агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right