Техніки маніпулювання завдяки експертним думкам: вчимося приймати усвідомленні рішення зважено

30.10.2020  

29-30 жовтня 2020 року відбувся четвертий модуль вебсемінару «Ігри експертів: мистецтво маніпуляцій», який мав назву «Експертна думка: як розпізнати аргументи  та викривати дезінформацію».

Організатор — Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові).

Завдяки тренерам учасники дізналися, як формуються суспільні наративи; як переконатися в експертності за допомогою відкритих джерел; як визначити прийоми та техніки маніпуляції та як розпізнати аргументи та викривати дезінформацію.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Маніпуляції мають свої правила та закони. Ми всі маніпулюємо у своїх комунікаціях. Але коли маніпуляції мають цілеспрямований характер для того, щоб сформувати наше ставлення та рішення, і при цьому використовують недостовірну інформацію – це неприпустимо».

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський розповів: «Майже кожне друге повідомлення у соціальних мережах поширено ботами, або системою ботів – ботофермою. Використовуючи сучасні алгоритми об’єднання ботів можна за короткий термін створити навколо того чи іншого факту, події потужний інформаційний потік альтернативних думок, коментарів, інших реакцій. У такий спосіб як правило штучно вживлюються в інформаційний простір елементи пропаганди, фейки, негативні наративи, міфи».

Медіатренер, журналіст, викладач Національного університету «Острозька академія» Сергій Штурхецький відзначив: «Уважно придивившись за поведінкою акторів, перепрошую, експертів, ви зможете визначити, яку роль вони грають, яку експертну думку просувають або, навпаки, намагаються приховати. Знаючи про основні такі ролі, звіряючи їх із поведінкою людей на екрані, ви зможете визначити маніпуляції і все таки дістатися до суті обговорюваного питання».

Захід організований Академією української преси за підтримки

Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right