УКРАЇНА ТА УКРАЇНЦІ В ПОЛІ ЗОРУ ЗАКОРДОННИХ ЖУРНАЛІСТІВ: МІЖНАРОДНИЙ ПРЕСТУР АУП У ГРУДНІ, 2019 РОКУ

11.12.2019  

З 2 по 6 грудня 2019 року Академія української преси (АУП) з гордістю приймала представників закордонних медіа в рамках проекту «Престури Україною», що реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Топ журналісти з Білорусі, Грузії, Латвії та Євросоюзу, котрі працюють на різних медійних платформах, завітали до Києва, а згодом і до підконтрольних Україні міст Донецької області. Вся серія престурів має на меті продемонструвати журналістам з інших країн світу реальну ситуацію того, що відбувається в нашій державі та на її сході, ретранслювати суспільні настрої та перспективне бачення вітчизняних експертів з різних галузей.

На третьому етапі серії престурів у листопаді 2019 року взяли участь:

  1. Адарья Гуштин, TUT.BY, Білорусь;
  2. Хатія Хасайя, Sova News, Грузія;
  3. Юріс Лоуренс, Latvijas Avīze, Латвія;
  4. Каміль-Геріз Жезон, Agence Europe, ЄС.

3 грудня 2019 року група журналістів завітала до Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Голова спілки Сергій Томіленко окреслив питання свободи слова в Україні, можливості боротьби проти безкарності високопосадовців, незаконного затримання й переслідування українських журналістів з боку Російської Федерації та окупаційних адміністрацій, реформи роздержавлення газет тощо. Учасники отримали англомовні роздатки з аналітичними даними та результатами дослідження «Індексу фізичної безпеки журналістів».

Потім журналісти поспілкувалися з президентом громадської організації «Академія української преси» Валерієм Івановим, який наголосив на важливості впровадження медіаосвіти та медіаграмотності в систему освіти України. Пан Іванов також розповів про історію розвитку журналістики в незалежній Україні і сучасні виклики, з якими стикаються працівники медіа в нашій країні. Нарешті, був проведений аналіз реформ в області розвитку медіа та освіти, і гості отримали важливу інформацію з цього питання.

Потім журналісти зустрілися з народним депутатом України, головою української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, віце-президентом ПАРЄ (2015), президентом Комітету ПАРЄ з культури, освіти, науки та ЗМІ Володимиром Ар’євим. Пан Ар’єв охарактеризував загальну політичну ситуацію в країні і позицію України на міжнародній арені. Він також зазначив, що нинішня українська влада повинна краще захищати національні інтереси України на всіх рівнях.

Завершився перший день візитом групи до Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності. Там учасники дізналися більше про події 2014 року від співробітників, очевидців подій, а також оглянули виставку експонатів.

4 грудня 2019 року журналісти та організатори здійснили поїздку на схід України. Перш за все, ми відвідали нові відомі місця військової слави навколо міста Краматорська. Наш місцевий гід Олександр Качура показав нам місце, де 4 липня 2014 року українські солдати зупинили прорив бронетанкової колони противника. Учасники оглянули меморіал на честь полеглих бійців. Потім ми відвідали ще один меморіал, збудований у честь визволителів міста Слов’янськ. Після цього журналісти оглянули зруйновані війною будівлі лікарень. Пізніше ми прибули на місце, де 6 червня 2014 року український розвідувальний літак був збитий сепаратистами. Тільки 3 з 8 пілотів вижили після катастрофи.

У той же день журналісти поспілкувалися з волонтерами організації «Краматорські бджілки», яка допомагає Збройним силам України. Зокрема, керівник організації Ірина Сидоренко розповіла про діяльність волонтерів у цьому центрі, включаючи створення захисних сітей і організацію благодійних ярмарків для допомоги військовим.

В кінці дня група журналістів відвідала село Дружківка недалеко від Краматорська. Військовий капелан (преподобний о. Діонісій) показав нам підвальні приміщення, де людей утримували в полоні під час окупації. Інші свідки розповіли журналістам про події, що відбулися під час окупації. В даний час планується облаштувати музей у колишніх камерах та катівнях так званої «ДНР».

5 грудня 2019 року учасники відвідали Маріупольський судноремонтний завод. Спілкувалися з Дмитром Тімофєєвим, виконавчим директором, та Ларисою Конєвою, головою прес-служби, та переконалися, що тут не лише якісно ремонтують пошкоджені кораблі, але й мають усі можливості для будівництва нових. Говорили про співпрацю з міжнародними судновласниками, роботу під час війни та блокади Керченської протоки, обслуговування різних типів суден в акваторії, залучення фахівців та потенціал виробництва.

Потім завітали до кардіологічного центру, де головний лікар Сергій Орлеанський розповів про те, як відбувається прийом пацієнтів і продемонстрував новітнє обладнання для лікування хвороб серця та інфаркту міокарда.

Пізніше відбулася екскурсія Маріупольським дитячим діагностичним центром під керівництвом заступника головного лікаря Галини Коровіної. Приємний дизайн інтер’єру та сучасне обладнання відрізняє цей діагностичний центр від аналогічних установ, що фінансуються з державного і місцевого бюджету. Для дітей безкоштовно надається широкий спектр медичних послуг, в тому числі психолог і масажист.

Пізніше журналісти відвідали гуртожиток для вимушених переселенців. Це багатоквартирний будинок, вже обладнаний меблями, приладами й елементами, що необхідні для людей з інвалідністю або літніх людей. Комендант гуртожитку розповів нам, що квартири безкоштовно надаються висококваліфікованим фахівцям, які змушені були переїхати в Маріуполь з окупованих районів.

Наступного дня журналісти зустріли Сергія Орлова, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади в будівлі Маріупольської міської ради. Спікер розповів про стратегію міста до 2021 року, впровадження програм для жителів та внутрішньо-переміщених осіб, рівень задоволеності громадян щодо життя в місті.

Тому ми щиро сподіваємося, що закордонні учасники прес-туру отримали доступ до достовірних джерел інформації про події і з'ясували деякі тенденції розвитку сучасної України. З цією метою були організовані зустрічі з представниками влади, медіа, державного сектору, освіти та ін. Ми очікуємо більше нових журналістських матеріалів про Україну.

Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні долучається до максимально оперативного та правдивого інформування міжнародних колег стосовно подій в Україні. Світ має знати реалії, а не вбирати в себе фейки.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right