Від хвилювання ЗНИКАЄ ЯСНІСТЬ...

29.06.2021  

Мабуть, немає більш впливової маніпулятивної технології, яку, до речі, тотально експлуатують масмедіа, ніж апелювання до емоцій споживачів інформації.

Чому? Тому, що на думку медіапсихологів, людині приносить задоволення переживання емоцій, які він відчуває опосередковано, спостерігаючи за кимось (Р. Харріс "Психологія масових комунікацій).

Тетяна Іванова, авторка вправи, тренерка

Коли сторонній ефект співпадає з нашими психологічними реакціями і настроєм, це підсилює впевненість в тому, що наші відчуття з приводу отриманої інформації коректні і достовірні.

І ось уже, «завдяки» масмедіа, вважає Рашмі Адавала в своїй книзі «Іноді це просто здається правильним ...», ми підсвідомо починаємо шукати ту інформацію, яка підходить під наш настрій. Особливо коли ми не в дусі.

А «не в дусі», ми буваємо часто особливо в наш «пандемічний» час. Адже, згідно з опитуванням, яке провела соціологічна група «Рейтинг» (березень 2021 р.) ті, хто частіше дивляться новини про коронавірус, мають більш високі рівні негативних емоційних станів, ніж ті, хто дивиться їх рідко або не дивиться зовсім. Одним словом, мас-медіа курирують і керують нашими емоціями.

Що робити?

Усвідомлюючи, навчитися ними КЕРУВАТИ

Для цього, в рамках програми підготовки тренерів з медіаграмотності Академія Української Преси та Фонд Konrad-Adenauer-Stiftung презентували свою авторську гру «Колесо медіаемоцій», яку розробили в онлайн ресурсі: http://wordwall.net.

Гру можна проводити в форматі вікторини, як в онлайн, так і в офлайн.

⚡Отже, група ділитися на дві команди і завантажує за посиланням на своїх гаджетах «колесо».

⚡Також обирається журі, яке оцінюватиме якість і швидкість відповідей учасників.

  ⚡Представники, по одному, в порядку черговості, починають «крутити» барабан, чекаючи «випавшу на їх долю» емодзі, яке символізує емоцію (на відео представлений фрагмент гри).

  ⚡І, навпроти тієї емоції-емодзі, на якій зупинилося колесо, команда придумує або заголовок, або тему фейкової новини.

Все дуже просто! Тоді, коли ми навчимося відслідковувати ті чи інші емоції і рефлексувати їх у себе - ми стаємо невразливими.

І, як сказав старий і мудрий Учитель Угвей у відомому мультфільмі «Панда Кунг-Фу» саме «в хвилюванні зникає ясність, але як тільки ти даси хвилям заспокоїться ... відповідь стане очевидним».

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right