Відбулася медіашкола для регіональних журналістів «Доступ до виборчих та політичних процесів історично виключених чи недостатньо представлених соціальних груп в Україні у 2019 pоці»

21.10.2019  

15-17 жовтня Академія української преси та Національна спілка журналістів України провели медіашколу для регіональних журналістів «Доступ до виборчих та політичних процесів історично виключених чи недостатньо представлених соціальних груп в Україні у 2019 pоці» за підтримки IFES Україна.

Протягом трьох днів учасники з різних регіонів України вивчали аспекти фахового висвітлення п'яти категорій громадян: жінки, внутрішньо-переміщені особи, люди з інвалідністю, національні меншини та люди ЛГБТ. Цікава особливість: наші учасники мали можливість зустрітися з представниками окреслених груп та безпосередньо поставити запитання.

Наприклад, Зола Кондур, віце-президентка ромського жіночого фонду «Чіріклі», розповіла про прагнення українців ромського походження брати участь у виборах та перешкоди, з якими вони вимушені стискатися.

Інша гостя, Таїсія Герасимова, координаторка інформаційного напряму, головна редакторка освітньо-розважального проекту про права людини update.com.ua, згадала про законопроекти та ініціативи, направлені на підтримку ЛГБТ-спільнот, назвала політичні сили, котрі відстоюють рівні права для всіх,
включаючи право обирати й бути обраним.

Олег Іваненко, депутат Київської обласної ради, депутат Броварської міської ради з 2010 по 2015 рік, голова Всеукраїнської організації людей з інвалідністю «Прагнення», охарактеризував виклики, що стоять перед людьми з інвалідністю під час виборчого процесу та закликав журналістів висвітлювати проблеми інклюзивності.

Інша гостя, Наталія Велесова, народний депутат 8-го скликання, експертка з питань внутрішньо-переміщених осіб, з-поміж іншого, відзначила ріст політичної активності та залученості внутрішньо-переміщених осіб, не зважаючи на відсутність можливості брати участь у місцевих виборах та на мажоритарних округах.

Говорили і про роль медіа в залученні недостатньо представлених соціальних груп до виборів, особливості спілкування з аудиторіями, важливість поширювати достовірну інформацію під час виборчої кампанії. За допомогою запропонованих тренерами інтерактивних вправ та практичних завдань, учасники практикувались у підготовці якісного матеріалу та аналізували важливі аспекти проблематики.

У підсумку, учасники наголосили на необхідності проведення подібних заходів для того, щоб журналісти мали розуміння як фахово висвітлювати цю актуальну тему. Крім того, проект передбачає поширення аналітичного збірника «Доступ до виборчих та політичних процесів історично виключених чи недостатньо представлених соціальних груп в Україні у 2019 pоці» серед регіональних журналістів України, збір зворотнього зв’язку від учасників щодо висвітлення проблеми, а також друк матеріалів та інформаційних повідомлень з теми у спеціальному випуску альманаху «Журналіст України».

Доповідачі та тренери:

  • Олександра Палагнюк, менеджер з питань гендеру та інклюзивності, IFES Україна
  • Валерій Іванов, президент Академії української преси
  • Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України, член виконкому Європейської федерації журналістів
  • Ліна Кущ, перша секретар Національної спілки журналістів України
  • Андрій Юричко, медіатренер та журналіст, кандидат філологічних наук, викладач кафедри періодичної преси Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка
  • Лариса Білозерова, журналістка, член правління Донецького прес-клубу, редакторка інформаційного порталу GREENefficiency
  • Олег Трачук, медіаексперт у Національній асамблеї людей з інвалідністю України, екс-редактор репортерського відділу «Голос України»
  • Марина Курапцева, незалежна журналістка, медіатренерка, членкиня правління громадської організації «Альянс за громадянські права»
  • Віталій Голубєв, викладач НаУ «Острозька академія», головний редактор Видавничого дому ОГО, керівник Школи універсального журналіста, автор кількох посібників для журналістів.

Цей захід організований Академією української преси та Національною спілкою журналістів
України за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та Міністерства
міжнародних справ Канади. Будь-які думки, висловлені під час заходу, належать авторам і не
обов’язково відображають погляди IFES, Міністерства міжнародних справ Канади або уряду Канади.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right