ВИСВІТЛЕННЯ ПОДІЙ ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ: ВІЗИТ ЗАКОРДОННИХ ЖУРНАЛІСТІВ ДО УКРАЇНИ У СІЧНІ 2020

04.02.2020  

З 27 по 31 січня, 2020 року Академія української преси (АУП) з гордістю приймала представників закордонних медіа в рамках проекту «Престури Україною», що реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Кращі журналісти з Латвії, Литовської Республіки, Туреччини та Республіки Кіпр, котрі працюють на різних медійних платформах, завітали до Києва, а згодом і до підконтрольних Україні міст Донецької області. Уся серія престурів має на меті продемонструвати журналістам з інших країн світу реальну ситуацію того, що відбувається в нашій державі та на її сході, ретранслювати суспільні настрої та перспективне бачення вітчизняних експертів з різних галузей.

На четвертому етапі серії престурів у січні 2020 року взяли участь:

1. Андріс Каркулвалкс, Delfi, Latvia;
2. Вітавтас Бруверіс, Lietuvos rytas, Литовська Республіка;
3. Йозґюр Екші, журнал C4Defence, Туреччина;
4. Ксенія Тоуркі, Phileleftheros Publising Group, Республіка Кіпр.

28 січня, 2020 року група журналістів завітала до Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Голова спілки Сергій Томіленко окреслив питання свободи слова в Україні, можливості боротьби проти безкарності високопосадовців, незаконного затримання й переслідування українських журналістів з боку Російської Федерації та окупаційних адміністрацій, реформи роздержавлення газет тощо. Учасники отримали англомовні роздатки з аналітичними даними та результатами дослідження «Індексу фізичної безпеки журналістів».

Потім журналісти поспілкувалися з президентом Академії української преси Валерієм Івановим, який наголосив на важливості впровадження медіаосвіти та медіаграмотності в систему освіти України. Професор Іванов також розповів про історію розвитку журналістики в незалежній Україні і сучасні виклики, з якими стикаються працівники медіа в нашій країні. Також був проведений аналіз реформ в області розвитку медіа та освіти, і журналісти отримали важливу інформацію з цього питання.

Після цього відбулася зустріч з Тетяною Цибою, народним депутатом України («Слуга народу»), членом парламентського Комітету з питань свободи слова. Співрозмовниця пояснила свою думку щодо проекту закону «Про медіа», його цілі та потенціал для вирішення проблем в інформаційному середовищі. Вона також зазначила, що процедура прийняття закону – досить гнучка; авторам відомо про критичні зауваження щодо саморегуляції медіа, будь-які рекомендації чи пропозиції можуть бути внесені до прийняття законопроекту.

Наприкінці дня журналісти провели інтерв’ю з Раїсою Євтушенко, старшим експертом Департаменту змісту освіти, мовної політики та національних меншин Міністерства освіти і науки України. Пані Євтушенко розповіла про активну реалізацію освітньої реформи “Нова українська школа”, яка передбачає зміни у всій системі освіти, від матеріального забезпечення до затвердження нових навчальних програм. “Одна з головних цілей Нової української школи – розвиток компетенцій, а не просто нагромадження знаннями. Таким чином, учні зможуть поліпшити свої життєві і практичні навички в таких сферах як: медіаграмотність, громадянська освіта або права людини”.

29 січня, 2020 року журналісти та організатори здійснили поїздку на схід України. Перш за все, ми відвідали нові відомі місця військової слави навколо міста Краматорська. Наш місцевий гід Олександр Качура показав нам місце, де 4 липня 2014 року українські солдати зупинили прорив бронетанкової колони противника. Учасники оглянули меморіал на честь полеглих бійців. Потім ми відвідали ще один меморіал, збудований на честь визволителів міста Слов’янськ. Після цього журналісти оглянули зруйновані війною будівлі лікарень.

Потім ми відвідали школу №22 Слов’янської міської ради в Семенівці (Донецька область). Школа була повністю зруйнована під час військових дій навесні 2014 і відремонтована після звільнення міста від сепаратистів. Директор школи, Сергій Борисенко, розповів нам про відновлення школи.

Після цього група журналістів відвідала Донецьку обласну державну адміністрацію в Краматорську і поспілкувалася з її головою Павлом Кириленком. Губернатор окреслив 3-ри пріоритети регіонального розвитку: водопостачання, ремонт сильно пошкоджених будівель, надання тимчасового житла для вимушених переселенців. Значення доступності житла є особливо актуальним в регіоні, оскільки чверть внутрішньо переміщених осіб, котрі втратили свої будинки, переїхали до Донецької і Луганської області. Велика увага приділяється спрощенню процесів переміщення через КПП на адміністративних кордонах, відновленню інфраструктури, забезпеченню населення продовольством, товарами домашнього вжитку, одягом тощо. Він також зауважив, що вибори на тимчасово окупованих територіях можливі лише у разі відновлення Україною повного контролю над державним кордоном.

В кінці дня група журналістів відвідала село Дружківка неподалік від Краматорська. Військовий капелан (преподобний о. Діонісій) показав нам підвальні приміщення, де людей утримували в полоні під час окупації. Анатолій Водолазький, Герой України, розповів, як він у 2014 році вийшов на центральну площу окупованої на той час Дружківки з національним прапором України, внаслідок чого його схопили сепаратисти й утримували у підвалі. Інші свідки розповіли журналістам про події, що відбулися під час окупації. В даний час планується облаштувати музей у колишніх камерах та катівнях так званої «ДНР».

30 січня, 2020 року учасники відвідали Маріупольський судноремонтний завод. Спілкувалися з Ларисою Конєвою, головою пресслужби, та переконалися, що тут не лише якісно ремонтують пошкоджені кораблі, але й мають усі можливості для будівництва нових. Говорили про співпрацю з міжнародними судновласниками, роботу під час війни та блокади Керченської протоки, обслуговування різних типів суден в акваторії, залучення фахівців та потенціал виробництва.

Після цього журналісти відвідали Маріупольський мультицентр з надання адміністративних послуг. Заступник директора Тетяна Камінченко наголосила на ключовій важливості надання електронних послуг та особливій актуальності для Маріуполя, оскільки це місто є першим, де зупиняються внутрішньо переміщені особи. З появою центру люди можуть запобігти довгим чергам і в короткий термін отримати паспорт, особисте посвідчення, ліцензію водія, реєстрацію проживання, пенсію – і все це в одному місці.

Пізніше відбулася екскурсія Маріупольським дитячим діагностичним центром під керівництвом заступника головного лікаря Галини Коровіної. Приємний дизайн інтер’єру та сучасне обладнання відрізняє цей діагностичний центр від аналогічних установ, що фінансуються з державного і місцевого бюджету. Для дітей безкоштовно надається широкий спектр медичних послуг, в тому числі психолог і масажист.

31 січня, 2020 року нашими співрозмовниками були Олексій Годзенко, прессекретар 503 батальйону морської піхоти та Петро Войтишин, член Національної Ради офіцерів України, 503 батальйон морської піхоти. Військові розповіли нам про ситуацію на лінії зіткнення, бойовий дух, постачання та обладнання української армії; говорили і про події 2014 року, коли відбувалися спроби захоплення міста бойовиками.

Пізніше завітали до опорної школи No 66 у м. Маріуполь. Наталія Ровицька, директор школи, разом з учительським колективом та учнями показали гостям модернізовані навчальні класи та місця для відпочинку. Журналістам показали цифрові мікроскопи, комп’ютери, планшети, 3D принтер й «набори юного Ейнштейна». У ході розмови іноземні журналісти дізналися більше про реформу освіти в Україні, що відома як Концепція «Нової української школи».

Отже, ми щиро сподіваємося, що закордонні учасники престуру отримали доступ до достовірних джерел інформації про події і з’ясували деякі тенденції розвитку сучасної України. З цією метою були організовані зустрічі з представниками влади, медіа, державного сектору, освіти та іншими. Ми очікуємо більше нових журналістських матеріалів про Україну.

Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні долучається до максимально оперативного та правдивого інформування міжнародних колег стосовно подій в Україні. Світ має знати реалії, а не вбирати в себе фейки.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right