Ворожі ІПСО спрямовані бити по найболючішим темам українського суспільства

16.06.2022  

13 червня 2022 року Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела вебсемінар “Інформаційно-психологічні операції під час війни: сутність, розпізнавання та захист”.

Під час вебсемінару тренери разом з учасникам згадували що таке пропаганда, як, чому і кого вона вражає; розбиралися в маніпуляціях та когнітивних викривленнях, які вводять в оману в нинішніх реаліях; визначали як саме використовують чутки в інформаційній війні; наводили приклади ІПСО в Україні і не забули розібрати найактуальніші фейки. 

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Наша мета – навчити розрізняти та захищатися від інформаційно-психологічних операцій. Це вкрай важливо в умовах війни».

Медіаекспертка, фактчекерка, засновниця проєкту “НотаЄнота”, головна редакторка проєкту “По той бік путінської брехні”, ексголовна редакторка проєктів “По той бік новин”, “По той бік пандемії”, авторка влогу про маніпуляції “По той бік інфи”, викладачка Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Альона Романюк прокоментувала: «Чим більше ми викриваємо рашистські фейки - тим більше просуваємося на шляху до перемогу! Фейки спрямовані щоб внести розлад, зіпсувати взаємини, посилити страхи. Щоб не боротися з наслідками - давайте боротися із першопричинами - не віримо і не розповсюджуємо фейки». 

Медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Т. Шевченка Андрій Юричко зауважив: «Ворожі ІПСО спрямовані бити по найболючішим темам українського суспільства, підривати авторитет уряду та армії у воєнний час. Ворожі меседжі активно поширюються ботами, лідерами думок, блогерами та навіть через особистісне спілкування. Якщо ми розкладаємо повідомлення на критичні елементи, аналізуємо першоджерела та усвідомлюємо мотиви - інформаційно-психологічна операція втрачає свій сенс і зникає. Наприклад, "Різанина в Бучі" розвіяла міф про про "ввічливих зелених чоловічків", які росія просувала 8 років. Інформаційно-пропогандистська обгортка розкрилася і показала справжнє обличчя окупанта».

Всіх, хто не встиг і бажає відвідати вебсемінар “Інформаційно-психологічні операції під час війни: сутність, розпізнавання та захист” будемо раді бачити наступного разу. Зареєструватися можна за посиланням. Більше інформації Ви знайдете в наших анонсах

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина



#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right