Як перевірити заяви політиків без детектора брехні?!

16.04.2021  

15-16 квітня 2021 року пройшов вебінар «Як перевірити заяви політиків без детектора брехні». Організувала захід Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. 

Тренерами заходу були: 

  • Валерій Іванов, президент Академії української преси, доктор філологічних наук, професор; 
  • Андрій Юричко, медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка; 
  • Олександр Гороховський, медіатренер, керівник фактчек-проекту “БезБрехні». 

Протягом двох днів учасники вебінару розбиралися в тому, що потрібно знати й вміти політичному журналісту; знаходили маркери політичних тролінгів; вчилися фільтрувати контент; шукали експерта для політичних коментарів. 

Валерій Іванов відмітив «Політики та журналісти – природні опоненти, які традиційно звинувачують один одного у брехні. Ми даємо журналістам інстурменти перевірки заяв політиків».

Андрій Юричко зазначив «"Довіряй, але перевіряй" - нічого нового політична журналістика в медіа ніби не привнесла. Але варто нагадати, що політик не несе відповідальність (ну крім політичної наступними вибрами), якщо обдурив, перекрутив, подав недостовірну інфоормацію. А от журналіст може постраждати відразу і втратити довіру аудиторії»

Олександр Гороховський прокоментував «Для сьогоднішніх топ-персон у політиці інформація перестала бути тим засобом, який надає корисні роз’яснення, важливі уточнення, необхідні тлумачення подій, явищ, тенденцій важливих для діяльності, а інколи і для життя громадян. Інформація, у поєднанні з маніпулятивними прийомами та методами «в руках» політиків набула властивості дезінформувати, впливати на суспільну думки, до непізнаваності деформувати ключові новини, навіть значення законодавчих актів. І що треба акцентувати увагу – така тенденція лише посилюється. Для ще більшого і активного маніпулятивного впливу представники політичного істеблішменту беруть на озброєння новітні технічні засоби та прийому. Тож оволодіння хоча б найпростішими навичками розпізнавання та верифікації елементів дезінформування залишається нагальним завданням і відповіддю на поточні виклики»

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right