Як викрити маніпуляції в експертній думці?!

19.11.2020  

18-19 листопада 2020 року відбувся четвертий модуль вебсемінару «Ігри експертів: мистецтво маніпуляцій», який мав назву «Експертна думка: як розпізнати аргументи  та викривати дезінформацію». 

Організатор — Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові). 

Завдяки тренерам учасники дізналися, як формуються суспільні наративи; як переконатися в експертності за допомогою відкритих джерел; як визначити прийоми та техніки маніпуляції та як розпізнати аргументи та викривати дезінформацію.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Хто ж має виступати як експерт у медіа? Коли це дійсно незаангажовані знавці, а коли просто інструмент впливу. З цим вдалося розібратися учасникам тренінгу».

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський розповів: «Сучасний інформаційний міф – це потужна суміш з фейків і цілих сфальсифікованих історій, маніпуляцій та суджень із штучно вибудуваною логікою. Як правило, для «маскування» у міфі використовуються і елементи достовірних даних. Подібний «коктейль» надзвичайно потужна і підступна зброя інформаційних війн».

Медіатренер, журналіст, викладач Національного університету «Острозька академія» Сергій Штурхецький відзначив: «Цього разу перед нами стояло завдання «не купитися» на фальшиву експертну думку. Це, насправді, найважче, бо експерт/експертка може бути справжнім/справжньою,  а от експертна думка – це маже завжди маніпуляція. Контекст цитати, час, місце – все важливе. Нам було надзвичайно приємно, що нашим учасникам і учасницям представлені приклади вдалося проаналізувати, а знайдені в інформпросторі думки експертів – чітко класифікувати за наявними маркерами маніпуляції».

Захід організований Академією української преси за підтримки 

Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right