Як висвітлювати реформи?

19.09.2018  

В приміщенні Національної спілки журналістів України на Хрещатику відбувся круглий стіл на тему: «Реформи об’єднують» ініціатором проведення якого виступив Київський Центр розвитку місцевого самоврядування,  створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Фахівці Київського ЦРМСу чи не вперше зустрілись з представниками національних медіаорганізацій, зокрема Національної Спілки Журналістів України, Академії Української Преси, Інституту Розвитку Регіональної Преси, щоб обговорити питання подальшої співпраці та перешкоди з висвітленням реформи децентралізації в засобах масової інформації.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначив, що питання реформ та децентралізації, зокрема, зачіпають всі верстви населення в т. ч. і медіаспільноту: є невирішені проблеми з роздержавленням комунальних ЗМІ, з їх розповсюдженням «Укрпоштою», питання з налагодженням комунікації місцевих журналістів з органами місцевого самоврядування, в т. ч. із новоствореними ОТГ.

Директор Київського ЦРМС Олег Любімов підкреслив, що медійні організації, ЗМІ мають більше висвітлювати питання реформи на своїх шпальтах, не гнатися за сенсаціями, не шукати постійні негативи, а таки більше, в питанні висвітлення реформ, акцентувати увагу на позитивних кейсах об’єднаних громад, історіях успіхів реформи децентралізації тощо.

Президент Академії Української Преси, доктор філологічних наук проф. Валерій Іванов зупинився на питанні медіаграмотності, яким професійно вже багато років займається АУП. Зокрема на тому, що за останній рік діяльності Академія провела 67 заходів присвячених медіаграмотності для різних цільових аудиторій по всій Україні, що понад 40 з них стосувались питання децентралізації та підтримки реформ в Україні. Він підкреслив фахівцями АУП за результатами проведеної по всіх регіонах України «Медіашколи децентралізації, етап І» , за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»,  підготовлено до друку збірник із 129 роботами випускників школи – регіональних журналістів. Також Валерій Іванов навів низку фейків, які розповсюджуються в онлайн ресурсах стосовно питань децентралізації. Підкреслив, що завдання медіаспільноти – перевіряти інформацію що надходить, дотримуватися журналістських стандартів, зваженості думок тощо.  

Валерій Іванов висловив готовність долучитися до проведення такої школи з медіаграмотності для журналістів місцевих ЗМІ Київщини, зокрема щодо аспектів висвітлення реформи, що було підтримано всіма учасниками круглого столу.

Свій кейс щодо вірусного розповсюдження фейкових новин продемонструвала редакторка проекту «По той бік новин» Інституту Розвитку Регіональної Преси Альона Романюк, яка на прикладі розісланого фейкового релізу про кульові блискавки на Сході та Півдні України показала, як журналісти місцевих та навіть національних ЗМІ «купляються» на сенсації і часто-густо «забувають» перевіряти джерела та спростовувати неперевірену інформацію.

Медіатренер ІРРП Інна Гадзинська розповіла про свій досвід тренерської роботи в першому та другому етапах «Медіашколи децентралізації» запропонувала свою фахову підтримку в реалізації подальших заходів між Київським ЦРМС та журналістською спільнотою.

Як наголосив, директор Київського ЦРМСу Олег Любімов: «Це була перша, пілотна зустріч децентралізаторів Київщини з представниками медіаорганізацій. Можна про різноманітні речі сперечатися, не погоджуватись з якоюсь точкою зору але одна річ об’єднувала всіх учасників круглого столу – це питання фахової роботи, як органів місцевого самоврядування, так і журналістів. Це питання висвітлення реформи, зокрема децентралізації в ЗМІ, дотримання журналістських стандартів, необхідності підвищувати свою медіаграмотність та спільній боротьбі зі стереотипами та фейками. Сьогодні, на жаль, в питанні реалізації реформи в Україні і першого і другого вистачає», - підкреслив Олег Любімов.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right