Зараз надважливо розуміти, як працюють маніпуляції, ворожа пропаганда та інформаційно-психологічні операції

20.05.2022  

18 травня 2022 року Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела вебсемінар “Інформаційно-психологічні операції під час війни: сутність, розпізнавання та захист”.

Тренери допомагали учасникам виявляти ворожі ІПСО, згадували навички перевірки фейкової інформації. Крім цього учасники вчилися, як не потрапити до лап шахраїв в нинішніх реаліях, коли емоції переважають над розумом. Не обійшлося без актуальних практичних кейсів та прикладів, які були проаналізовані тренерами і учасниками, а також запропоновані алгоритми дій з інформацією. 

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «На жаль, тема інформаційно-психологічних операцій наразі дуже актуальна. Інформаційна війна йде не менш інтенсивно, ніж війна фізична. Для того, щоб бути тут суб’єктом, а не об'єктом потрібні знання та навички, які даємо ми в Академії української преси».

Медіаекспертка, фактчекерка, засновниця проєкту “НотаЄнота”, головна редакторка проєкту “По той бік путінської брехні”, ексголовна редакторка проєктів “По той бік новин”, “По той бік пандемії”, авторка влогу про маніпуляції “По той бік інфи”, викладачка Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Альона Романюк прокоментувала: «В той час, як в Україні йде повномасштабна війна, ворог так само застосовує увесь арсенал зброї на інформаційному фронті. Тому для українців зараз надважливо розуміти, як працюють маніпуляції, ворожа пропаганда та інформаційно-психологічні операції. За 4 години насиченої роботи з учасниками ми розглянули десятки прикладів інформаційних вкидів та ІПСО, які були покликані деморалізувати українців, дискредитувати владу, ЗСУ та волонтерів. Розбір конкретних кейсів допомагає зробити своєрідне інформаційне щеплення, щоб надалі виявляти подібні воєнні дії в медіа та соцмережах і протидіяти їм». 

Медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Т. Шевченка Андрій Юричко зауважив: «Завдання ІПСО впливати та змінювати поведінку. Ворожа пропаганда почала працювати в Україні задовго до війни, вкидуючи певні меседжі та розхитуючи настрої суспільства. Але якщо аудиторія фіксує маркери маніпуляції та пропаганди – вона може обмежити їх поширення чи зреагувати не так, як хоче маніпулятор».

Всіх, хто не встиг доєднатися до вебсемінару, будемо раді бачити наступного разу. Слідкуйте за нашими анонсами. 

 

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right