Журналістські стандарти відшліфовуються під час війни

19.05.2022  

17 травня 2022 року Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела вебсемінар “Особиста безпека та правила роботи журналістів в умовах війни”. 

4 години вебсемінару промайнули непомітно, бо учасники з захопленням слухали історії тренерів про їх професійну діяльність в умовах війни. Тренери поділилися власним досвідом отримання журналістської акредитації, такої необхідної в сучасних умовах; необхідністю використання бронежилету і шолома з написом “ПРЕСА”, які можуть врятувати життя; а також правилами спілкування з військовими. 

Найбільш корисним для учасників були практичні реальні приклади із роботи журналістів у цей час, правила поведінки медійників в зоні бойових дій, їх безпека. Також учасники відзначили цінність порад про те, як комунікувати із військовими та людьми, що пережили насилля, як правильно ставити питання, у яких ситуаціях доцільно втрутитися, а у яких ні. Зі слів учасників, приємна атмосфера заходу дозволяла розслабитися, поринути у тему та не соромитися ставити питання.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Зараз багато колег знаходяться в зоні фізичної небезпеки. Тут важливо мати знання та навички захисту, а також основні стандарти роботи в умовах війни». 

Журналіст “Gazeta Wyborcza» Пьотр Андрусечко прокоментував: «Потрібно ставитися по-людськи до своїх героїв, і вони це відчувають, і відкриваються тобі. У мене не було випадків коли люди відмовлялися від інтерв'ю. Вони хочуть говорити, для багатьох це також певний вид терапії. Наша задача – почути цю історію та передати її світові. Історії людей бувають дуже важкі, а тому і дуже важливі».

Виконавчий директор Академії української преси Андрій Коваленко зауважив: «Потрібно мати велику сміливість зробити просто матеріал без емоційного забарвлення та зайвого прикрашання. А також не варто забувати, що бронежилет, шолом та аптечка (тактична) – це ваша безпека, речі без яких ви не можете виконувати свої професійні обов’язки в умовах військових дій». 

Всіх, хто не встиг доєднатися до вебсемінару, будемо раді бачити наступного разу. Слідкуйте за нашими анонсами. 

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right