Журналістський полігон: хто стає першою жертвою під час конфлікту?

16.05.2019  

Журналістика вразлива до конфліктів. В такий період першою жертвою стає правда та об'єктивне сприйняття реальності. Пов'язане це як і з патріотичними переконаннями, так і з обмеженою можливістю отримання необхідної інформації. Погодьтеся, є великий перелік питань щодо роботи журналіста, а от відповіді пощастило отримати учасникам заходу «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти», який 14-15 травня 2019 року у Сєвєродонецьку організувала Академія української преси за підтримки Фонду Конрада Аденауера (Філія у Харкові).

Олексій Доронін, керівник проектів Фонду Конрада Аденауера (Філія у Харкові) переконаний, що заходи, які спрямовані на підвищення професіоналізму вкрай важливі, адже суспільство дуже вразливе і не стійке до дезінформації, багато фейків, які не всі взмозі їх виявити: «Журналісти якраз впливають на аудиторію та її грамотне споживання інформації, сподіваюся, що семінар покращить фахові знання», —  з цього посилу розпочав захід Олексій Доронін.



«Журналістам стає дедалі важче бути неупередженими спостерігачами та залишатися поза конфліктом», наголошує президент Академії української преси Валерій Іванов, «Показник довіри до медіа, на жаль, не є високим, але на семінарах та тренінгах ми навчаємо журналістів дотримуватися світових стандартів та етичних норм професії».

Фундатор тижневика «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий звернувшись до молодих колег зазначив, що журналістам не слід забувати, що він відповідає за своє слово, і найменша похибка може коштувати йому кар'єри: «Жодні наміри не зможуть виправдати брехні, будьте чесними та відданими своїй професії».

«Має бути підготовка не лише фізична – жилет та каска, а і психологічна, треба завчасно продумати свої дії коли потрапиш під обстріл, — запевняє журналіст «Gazeta Wyborcza» (Польша), лауреат премії Гран-Пресс «Журналіст року 2014» Пьотр Андрусечко, І в таких ситуаціях важливо не стати проблемою не тільки для себе, а і для інших».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right