ПРЕС-РЕЛІЗ, ГРУДЕНЬ 2013 Р. (НОВИНИ)

23.12.2013

Новини основних каналів у грудні: найбільший синхрон у М. Азарова

• Дві третини новинного потоку в грудні − політичні новини в Україні (63%), це найвищий показник з 2004 р. (на 1+1 з 13% у листопаді до 74% у грудні, СТБ - з 16% до 73%);
  • конфлікт влади і населення у фокусі уваги новинних програм провідних телеканалів;
  • сбалансованість точок зору на події – в межах періоду травень-вересень, але декілька нижче, ніж у листопаді – 18% проти 20%;
  • увага до політичних інститутів, політичних партій та політичних персон найвища за останні чотири роки спостережень;
  • критичних оцінок політичних інститутів в 2.5 рази більше, ніж у листопаді, найбільше на TVi;
  • лідери уваги серед політичних об’єднань у грудні Партія Регіонів та Батьківщина. Сумнівні та негативні оцінки частіше адресовані представникам влади;
  • дисбаланс уваги та синхрону на користь влади – увага до представників правлячої коаліції у 2.1 рази більша за увагу до опозиції, частка синхрону представників влади у 3.1 рази більша частки синхрону представників опозиції (у листопаді у 1.6 рази, у вересні у 4.3 рази, у червні у 2.7 рази);
  • увага до представників політичних сил найзбалансованіша на СТБ та Новому каналі, а синхрон – на ICTV, “Україна” та ТВі.

Тематика програм. У перший тиждень грудня 63% повідомлень новинних програм стосувалися політичних подій в Україні (у листопаді 21%, у вересні 13%). Найбільше їх на 1+1 – 74% та СТБ – 73%, найменше – на Інтері (49%). Дві третини повідомлень (64%) – це внутрішня державна політика, діяльність органів влади (у листопаді 33%, у вересні 32%). Найчастіше в новинах фігурували прямі репортажі з Майдану (10%) та події у регіонах з підтримки Майдану (9%), власне Київ (58%) та західні області (18%).

Стандарти подання новин. 18% повідомлень в цілому були з декількома точками зору (у вересні 16%, у листопаді 20%). В новинах Нового каналу їх 23%, на СТБ – 22%. У грудні дві точки зору на політичні події подаються у 19% повідомлень (у листопаді 26%, у вересні 24%), а на ТРК “Україна” – 23%. Найменше їх на TВi – 14% та Першому національному – 16%. 24 головні події обговорювалася в новинах з різних позицій (у листопаді 15, у вересні 18). Переважно неоднозначно оцінювалися голосування за відставку Уряду, судова постанова щодо заборони блокувати адміністративні будівлі та унеможливлення опозицією роботи Верховної Ради.

53% повідомлень супроводжувалися конфліктним та негативним контекстами (у листопаді 50%). Найбільший він на TVi - 70% (у листопаді на СТБ – 71%), а найменший на Першому національному – 34% (у листопаді 20%). Позитивний контекст в середньому складає 5% (у листопаді 13%), найбільший на ICTV (8%), а на Інтері та Першому національному – по 7%.

Політичні інститути, партії та персони. Увага до політичних партій, політичних персон та політичних інститутів склала 45%, 61%, 84% (у листопаді 21%, 41%, 72%, у вересні 14%, 25%, 59% відповідно). Серед політичних інститутів найчастіше згадуються силові відомства – 40% (у листопаді 23%). Сумнівні та негативні оцінки найчастіше адресовані Кабінету міністрів – 47% (у листопаді місцевим органам влади – 19%, у вересні Конституційному суду – 50%, у червні Україні – 28%, у травні Президентові – 33%, у квітні Національному банку 33%, у березні Адміністрації Президента – 67%).

Рейтинг уваги. Лідерами уваги новинних програм грудня є Опозиція в цілому (25%) та Партія Регіонів – 13%. Іронічні та негативні оцінки Опозиції в цілому найчастіше давали новини ICTV та TВi, а Партії Регіонів – TВi та СТБ. Найбільшу увагу новинні програми приділили В.Януковичу (24%), М.Азарову (14%), А.Яценюку (11%), В.Кличко та О.Тягнибоку – по 8%. У сумнівно-негативному контексті найчастіше повідомлялося про Д.Корчинського (79%), В.Захарченко (43%), М.Азарова (41%) та В.Януковича (29%).

35% усіх згадувань про політиків – це про представників ПР (у листопаді 35%), 15% про представників Батьківщини (у листопаді 24%), по 6% – УДАРу та Свободи. В цілому у грудні увага до представників влади у 2.1 рази більша за увагу до представників опозиції – 62% й 30% відповідно (у листопаді у 1.6, у вересні у 2.8 рази більша, у червні у 2 рази більша, у травні на 3%, у квітні у 1.7 разибільша за увагу до опозиції ).

Пряма мова в новинах. Найбільша частка синхрону грудня у М.Азарова – 23%, В.Януковича – 10% та А.Яценюка – 7%. Синхрон політиків у грудні найвищий за рік спостережень – 8597 сек. (у листопаді 5117 сек., у вересні 1866 сек., у червні 4084 сек., у травні 4808 сек., у квітні 5153сек). 49% – це пряма мова в ефірі представників Партії Регіонів (у листопаді 45%). 13% – членів фракції та партії “Батьківщина” (у листопаді 27%). В цілому у грудні частка синхрону представників влади у 3.1 рази більша частки синхрону представників опозиції – 71% проти 23% (у листопаді у 1.6, вересні у 4.3 рази, у червні у 2.7 рази більша, у травні 3% на користь опозиції, у квітні синхрон представників влади у 1.9 рази більше частки синхрону опозиції, у березні у 1.2 рази, у лютому у 2.1 рази більша, у січні у 1.4 рази).

Аналіз теленовин восьми провідних телеканалів України в грудні 2013 р. є частиною постійнодіючого моніторингу медіа, який Академія Української преси здійснює з 2002 року. Одним з фундаторів дослідження є Міжнародний фонд "Відродження".

Презентоване дослідження здійснювалося АУП за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та TVi.

Проведення дослідження стало можливим завдяки Програмі У-медіа.

Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу. Інформація, представлена на семінарі, є відповідальністю Академії Української Преси та не обов’язково відображає точки зору Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз Нетворк.

Контакти: Юлія Гуза, офіс-менеджер АУП
тел: (063)1420961
електронна пошта: info@aup.com.ua
www.aup.com.ua

[ 23.12.2013 ] Моніторинг теленовин, грудень 2013 р.

Новини основних каналів: другий тиждень Майдану
- Дві третини новинного потоку в грудні − політичні новини в Україні (63%), найвищий показник з 2004 р.;
- Конфлікт влади і населення у фокусі уваги новинних програм

Скачати файл (3020 Kb)