Прочитати, перевірити, отримати спростування... “Школа фактчекерів: викривати фейки, протидіяти дезінформації” 28-29 травня

31.05.2020  
Прочитати новину, перевірити першоджерела і авторство і до вечора змусити офіційні органи дати коментар та спростування. Так пройшло виконання одного із домашніх завдань вебінару “Школа фактчекерів: викривати фейки, протидіяти дезінформації” 28-29 травня, який провела Академія української преси за підтримки Фонду Конрада Аденауера.
"Фейки стали інформаційною складовою суспільства. Чим більше інформації - тим більше фейків. Наше завдання - навчити розрізняти фейки за ключовими маркерами та протидіяти їхньому розповсюдженню", - вважає професор, доктор наук, президент АУП Валерій Іванов.
За два дні учасники набили руку щодо маркерів, за якими можна визначити фейк. Обговорили з тренерами можливості щодо застосування їх у практичному житті. Пройшли фінальне випробовування щодо визначення фейковості та маніпуляції у повідомленнях.
"Фейки живляться популярністю, навіть якщо їх розповсюджують не заради шкоди, а просто для сміху, - розповідає керівник проєкту «Без брехні» Олександр Гороховський. - Це сучасні загрози і виклики, з якими сучасна людина має вміти справлятися в інформаційному полі".
"Застосування у практичному житті - ось на що спрямовані наші вебінари, - ділиться планами виконавчий директор АУП Андрій Коваленко. - Не секрет, що перевіряють новини лише одинці, але завдяки нашим навчанням, ми сподіваємося конкретизувати окремі елементи, за якими неправда буде кидатися в очі, можливо, на підсвідомому рівні. А далі вже справа за інструментами: перевірка джерела, оригіналу, посилань, експертів і т.д."

"Наш фонд вважаємо, що демократія не можлива без вільної преси, - розповідає координатор проєктів фонду

Катерина Білоцерковець. - Громадянам в усі часи потрібні факти, інформація та вміння розрізняти правду та брехню. Має бути забезпечена можливість бачити реальність з різних точок зору. І, особливо, під час криз. якою є covid-19, потреба у достовірній і добре вивченій інформації зростає".
Наступний вебінар “Школа фактчекерів: викривати фейки, протидіяти дезінформації” запланований на 8-9 червня 2020 року. Приєднуйтесь.
Академія української преси сприяє критичному споживанню медіа, дотриманню стандартів журналістики, навчає основам медіаграмотності вчителів, дітей та дорослих. Долучайтеся до вебінарів АУП на нашій ФБ сторінці та сайті.
Долучайтеся до вебінарів онлайн від АУП на нашій ФБ сторінці та сайті чи за нашими хештегами.
#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right