MediaAdapt від АУП: Полтава говорить «ні» інформаційним маніпуляціям

16.04.2024  

Що таке медіа, за якими законами  вони працюють, як конкурують за нашу увагу та формують світогляд — ці та інші питання досліджували учасники тренінгу «MediaAdapt: глибинний погляд на інформаційний світ». Захід відбувся 12-13 квітня 2024 року в Полтаві та став завершальним з навчального циклу. 

Як виявилося, аналізуючи свій медіадень, досліджуючи  емоції та враження від нібито вже звичних новинних повідомлень, відшукати факт не так вже й просто, якщо не маєш певних знань та не володієш необхідним для цього інструментарієм. 

Проте тренери проєкту у інтерактивній формі розповіли учасникам про маніпуляції та фейки, сформували навички інформаційної оборони своїх особистих даних, показали як не стати жертвою фішингу та які медіа обирати, аби стати свідомим медіаспоживачем. 

«Я вражена… ніколи не замислювалася над тим, що сьогодні почула. Скільки часу свого життя я витрачаю на гортання стрічки новин, на соцмережі, без усвідомлення того, як це впливає на мене», — поділилася  своїми думками пані Ірина, переселенка з Енергодару.  

«Виявилося, що я сама іноді бувала тим «маленьким медіа», яке поширювало неперевірену інформацію, підтримувала вподобайками фейкові новини, емоційно коментувала повідомлення, які краще було б блокувати. Обов’язково перегляну стратегію  поведінки на своїй сторінці, буду уважніше ставитися до чистоти свого медіапростору», — підхопила роздуми подруги  жителька Херсону пані Ольга. 

«Перше що я тепер маю зробити, це поділитися тим, що дізналася тут на тренінгу, зі своїми літніми батьками. Мені завжди було дуже важко довести їм, що вірити всьому, що прочитали або  побачили по телебаченню,  не варто. Тепер я знаю, як їх переконати в цьому», — зазначає харків’янка пані Наталія. 

Дякуємо тренерам проєкту: Олені Бурім, медіапедагогині, сертифікованій тренерці з медіаграмотності та Андрію Кінашу, тренеру з медіаграмотності, громадянської освіти, освіти з прав людини та гендерної рівності, психологу ГО «МАРТ». 

Щиро сподіваємося, що серія тренінгів була актуальною та важливою для кожного, незалежно від статусу і віку. До речі, наймолодшій учасниці тренінгу нещодавно виповнилося 17, а найстаршій 70! Медіаграмотність єднає! Гуртує та рятує! 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right