АУП надала психологічне «укриття» для практикуючих журналістів

29.01.2024  

24 медійника з усієї України розслабили свої думки та тіло під час програми відновлення від АУП — «Тренінги з психологічної підтримки журналістів». 

Робота журналіста на війні — це не тільки фізична небезпека, а й моральні пошкодження, яких набувають під час збору і обробки інформації. «Як витримувати емоції людей, з якими спілкуєшся?», — найпоширеніше питання, яке турбує володарів прескарти. 

Академія української преси 26-27 січня 2024 року провела захід, де разом з експертами старалася попередити вигорання учасників-журналістів, надати джерела сили та зібрати «аптечку» психологічної самодопомоги.

Журналісти, окрім життя в умовах війни, щодня контактують з контентом, що їх травмує. І це природно зменшує можливості на відновлення, організм просто не встигає відновитися.

«Життя в умовах війни наповнене стресами, а хронічний стрес призводить до виснаження. Коли ми у виснаженні, наша продуктивність суттєво знижується. І це впливає на всі сфери життя. Тому так важливо мати паузи на відновлення. Надзвичайно цінні організації, які усвідомлюють важливість відновлення в часи війни і спеціально створюють простір для відновлювальних заходів. Це та пауза, яка здатна закласти фундамент покращення самопочуття на кожен день» — відзначила Наталія Умеренкова, практикуючий психолог, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник відділу психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, спеціаліст по роботі з військовими та членами їх сімей, директорка ГО «Жіноча Сила», член Асоціації EMDR в Україні- фахового обʼєднання із спеціальної травматерапії.

Експерткам тренінгу було важливо дати журналістам практичні вправи з тілесної терапії, які можуть допомогти розслабитись, зняти напругу і відпочити.

«У розслабленому тілі стрес і тривога не живуть», фраза, яку на всіх тренінгах говорить Анастасія Білозор, практикуюча психологиня, консультантка в методі позитивної психотерапії та арт-терапії, має досвід роботи з військовими, а також з цивільними в прифронтових містах і на деокупованих територіях.

«Такі тренінги важливі, щоб вижити психічно. Валізка самодопомоги — це той робочий інструменти, який потрібно мати напоготові, щоб мозок і психіка залишалися в робочому стані», — відзначила фахівчиня. 

Зворотній зв'язок учасників, пройшовших тренінг: 

  • «Мені найбільше сподобались тілесні практики. Це займає небагато часу і разом з тим доволі дієво. Крім того, формування списку справ на день/тиждень/місяць, що мотивують, теж стане у нагоді для душевної рівноваги» Олександр Крумін, аналітик, оглядач ГО «Детектор медіа».
  • «Корисно, доречно і вчасно було отримати чіткі інструкції поведінки щодо відновлення психологічного здоровʼя у колі колег. Особливо цінно було навчатись у колі саме журналістів, адже тільки серед людей, які мають такий же рід зайнятості, як і ти, розумієш багато речей і без довгих пояснень», — Ірина Шашук, спеціаліст відділу зв’язків з громадськістю Сарненської міської ради
  • «Для себе буду використовувати фізичні вправи, вправи дихання. Завдяки вправі про зони, тепер можу розрізняти всій стан і не доводити до червоної зони. Буду систематизувати свій сон. Тренерки порекомендували книги, планую читати. Я навчилася дослухатися до свого тіла та відчуттів»Анна Бойко, журналістка газети «Контакт». 

Друзі, ми і надалі будемо організовувати місця, які спонукають до перезавантаження, слідкуйте за анонсами у нашому ТГ, там найоперативніша інформація: https://t.me/aup_info

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right