АУП та НСЖУ разом з партнерами з Литви запускає великий проект для регіональних журналістів-розслідувачів

31.05.2021  

Десять журналістів місцевих та регіональних медіа візьмуть участь у великому міжнародному проекті з розслідувальної  й аналітичної журналістики. Учасники отримають організаційну, тренінгову та юридичну підтримку, а також фінансування для втілення власної ідеї журналістського розслідування чи дослідження.

Організаторами проекту виступають Центр Східно-Європейських студій (Вільнюс), Національна спілка журналістів України та Литовська спілка журналістів. Його назва – «Стимул для незалежної журналістики в регіонах України» – цілком відповідає поставленій меті: розбудова спроможності та підтримка журналістів, які мають значний досвід роботи в медіа та працюють у сфері розслідувальної журналістики.

За 8 місяців, поки триватиме проект, журналісти пройдуть два тренінги для підвищення спроможності та партнерства, включно з питаннями та методами розслідувальної діяльності. Учасники отримають юридичну підтримку на етапі створення власних матеріалів, а також дізнаються про стійкість журналістських розслідувань та критичних засобів масової інформації в умовах нестійкого медіа простору. На виконання відібраних проектів розслідувань або підготовки аналітичних матеріалів журналісти місцевих медіа отримають індивідуальний грант у розмірі до 2500 євро.

Конкурсний відбір учасників триватиме до 10 червня 2021 року включно. Більш детально з умовами конкурсного відбору можна ознайомитися за посиланням.

Зазначимо, що організатори обумовили певні теми для розслідувань, проте, не обмежують учасників у заявленні власної ідеї матеріалу. Від журналістів очікують проактивності у висвітленні проблем, важливих для їхніх аудиторій. Серед пріоритетних тем – соціальна справедливість, захист прав людини; боротьба з корупцією; наслідки збройного конфлікту на сході України, життя мешканців населених пунктів поблизу зони бойових дій; підтримка ЄС для України; зміни в регіонах внаслідок децентралізації та інші.

Створені в рамках проекту матеріали повинні сприяти осмисленню принципів вирішення чутливих проблем або побудові діалогу, взаємоповаги та взаєморозуміння.

Проект розрахований на журналістів, які вже мають певний досвід роботи у сфері журналістських розслідувань. Тож конкурсна комісія оцінюватиме спроможність кандидата виконати заявлену ідею (протягом 8 місяців). Сам проект повинен бути зосереджений на одному великому розслідуванні або низці статей/інтерв’ю/сюжетів, об’єднаних однією темою.

Аби подати заявку на конкурсний відбір, журналісту або команді журналістів потрібно написати мотиваційний лист (до 250 слів), надати посилання на 5 останніх робіт та 3 посилання на матеріали, присвячені темі, яку кандидат хоче дослідити (якщо вже має досвід висвітлення цієї теми).

Далі потрібно заповнити та надіслати анкету за цим посиланням: https://forms.gle/hbpzJkoSCtcNxxuA7

Фрілансерам потрібно буде зазначити те медіа, із яким вони співпрацюють зараз. В разі схвалення заявки потрібно буде надати організаторам лист із редакції про готовність опублікувати матеріали фрілансера, створені в рамках цього проекту.

Довідково.

Метою проекту «Стимул для незалежної журналістики в регіонах України» є розбудова спроможності та підтримка журналістів, які мають значний досвід роботи в медіа та працюють у сфері розслідувальної журналістики. За допомогою тренінгів, консультацій та субгрантів проект покликаний покращити якість публічного дискурсу, підвищити стандарти журналістської роботи для боротьби проти дезінформації та поляризації, а також сприяти стійкості регіональних засобів масової інформації та журналістів-розслідувачів.

Проект фінансується за рахунок Програми розвитку співпраці та допомоги демократії Міністерства закордонних справ Литви.

Оригінал публікації на сайті НСЖУ.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right