Диджиталізація та медіа - офлайн семінар АУП у Черкасах

31.05.2021  

Конвергентність та диджиталізація – що з переліченого і в яких об’ємах потрібно сучасному журналісту. Про це 27-28 травня на офлайн семінарі у Черкасах дискутували експерти АУП зі студентами Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

«Онлайн не означає, що потрібно сидіти дома і дивитися, коли щось з`явиться в мережі, щоб написати. Медіа мають створювати нову інформацію, а не переказувати вже створену. Пандемія в багатьох аспектах дала можливість переосмислити роль журналіста, - вважає доктор філологічних наук, професор, президент АУП Валерій Іванов. – Деякі країни, наприклад, Велика Британія, ще в 2020 році віднесли медіа до сфери критичної інфраструктури. Чітко усвідомлюючи, що лише оперативна, правдива, якісна інформація може зупинити паніку та давати збалансовану та перевірену інформацію про перебіг епідемії».

Що робити журналістку, якщо йому заважають чи перешкоджають у роботі, розповів голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко. Зі студентами говорили про випадки побиття журналівстів, про кроки які робить НСЖУ для захисту інтересів, про правила поведінки в кризових ситуаціях та як себе, по можливості, від них убезпечити.

«Журналістика небезпечна професія. Останніми роками спостерігається збільшення рівня агресію до журналістів в усьому світі. Україна не є винятком, — вважає Сергій Томіленко. — Наше завдання побудувати роботу так, щоб журналіст міг вільно і спокійно виконувати свою основну місію – інформувати аудиторію про події, давати альтернативні точки зору».

Що таке стабілізація відеокартинки, як досягнути якісного освітлення в кімнатних умовах , як віддалено домовитися про інтерв`ю та записати його з мінімальними технічними навчиками. Спочатку про це розповіли ­— потім попросили повторити.

«Онлайн не означає, що в журналістиці потрібні лише гуру технологій та програмісти. Навпаки, розвиток сучасних технологій дає можливість за допомогою відеосервісів зв’язуватися з величезною кількістю людей. Онлайн уроки, засідання, зустрічі, насправді привчили аудиторію не боятися камери. Що дає можливість взяти інтерв’ю практично у будь-кого і будь-коли. І це сприймається нормально, - вважає медіатренер, журналіст, викладач Інституту журналістики КНУ Тараса Шевченка Андрій Юричко.

Семінар «Диджитал журналістика та сучасні виклики медіа» організований  Академії української преси у партнерстві з Національною спілкою журналістів України та Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького за підтримки Фонду Фрідриха Науманна За Свободу.

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right